Memorijalni centar

Tradicionalno obilježen Dan šehida Drežnice

Svi prisutni kao i sudionici programa još jednom su poslali poruku da se ovaj dan ne smije zaboraviti
Kultura / Flash | 31. 07. 2019. u 00:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenjem fatihe, polaganjem cvijeća, predavanjem hatma - dove pred šehidske duše Drežnice i prigodnim program u ponedjeljak je tradicionalno obilježen Dan šehida Drežnice, u Memorijalnom centru ''Drežnica''.

Obilježavanju su prisustvovali brojni gosti i uzvanici. Svi prisutni kao i sudionici programa još jednom su poslali poruku da se ovaj dan ne smije zaboraviti, jer dok je onih koji pamte i ne opraštaju , mi imamo budućnost, ali ako zaboravimo i oprostimo, sami ćemo sebe uništiti.

Nakon učenja fatihe i polaganja cvijeća na spomen obilježje od strane predstavnika boračkih udruženja HNK-a kao i grada Mostara , uslijedio je prigodan program koji su i ove godine spremili učesnici iz džemata Donje i Gornje Drežnice.

Foto: PR / Dan šehida Drežnice u Memorijalnom centru

Prisutnima su se obratili Zijo Mušić, nekadašnji komandant Samostalnog bataljona Drežnica, pomoćnik glavnog mostarskog imama  Kenan ef. Ovčina te pomoćnik ministra za pitanja boraca HNŽ-a i jedan od ratnih komandanata Samostalnog bataljona Drežnica  Halil Ćućurović.

Pred oko 600 prisutnih sudionici programa, djeca koja ne žele i ne dopuštaju da se zaboravi ono što se dogodilo, već mnogo godina unazad podsjećaju ljude na sve što se događalo devedesetih godina,svojim autobiografskih pričama o šehidima i borcima Drežnice te  izvedbama ilahija dotaknuli duše svih prisutnih i odali sjećanje na poginule šehide, navodi se u priopćenju organizatora.

Na kraju programa imami su pred duše šehida predali hatma dovu, te je obavljen akšam-namaz na platou Memorijalnog  centra.

Kopirati
Drag cursor here to close