Vjera i kultura

Topić objavio novu knjigu

Kultura / Flash | 24. 07. 2017. u 12:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U izdanju Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i Glasa Koncila iz Zagreba, ovih je dana izašla knjiga "Vjera i kultura" profesora fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu i predsjednika Hrvatskog kulturnog društva Napredak (HKD) prof. dr. Franje Topića.

Autor u knjizi zastupa tezu da se vjera i kultura uzajamno pretpostavljaju i uključuju jer obje imaju isti korijen i istu zadaću.

Novo djelo profesora Topića posvećeno je kulturnom, obrazovnom i humanitarnom radu HKD Napredak obnovljenog ranih devedesetih prošloga stoljeća.

Recenzije ovog vrijednog štiva su napisali prof. dr. sc. fra Mile Babić i prof. dr. sc. Mato Zovkić.

Profesor Babić smatra kako Topić u "Vjeri i kulturi" argumentirano razgrađuje svaki dogmatizam, fundamentalizam i fanatizam, bez obzira na to pozivaju li se oni na religiju, filozofiju ili znanost. Isto tako, odlikuje se iznošenjem vlastitoga stava, koji je aktualan i jasan.

- Osobitu će pozornost nedvojbeno izazvati Topićev rad 'Uloga katoličke crkve u BiH nekad i sad' sa znakovitim podnaslovom 'Elementi za hrvatski nacionalni i katolički program u BiH' - kazao je recenzent profesor Zovkić.

Dodao je kako oni koji su ranije čitali Topića i prate njegov kulturni i društveni angažman znaju što mogu očekivati.

Topić ovom prigodom predlaže osnutak koordinacijskog tijela za Hrvate katolike u koji bi ušli predstavnici organizacija i institucija, parlamentarnih stranaka, biskupija, redovničkih provincija, kulturnih društava i sveučilišta, istaknuo je Zovkić.

Prof. dr. Franjo Topić dosada je objavio brojna djela, među kojima se ističu Svjedok nade, Opstanak bosansko-hercegovačkih Hrvata, Čovjek pred objavom Boga u misli Hansa Ursa von Balthasara, Prilog teologiji ljudskog napretka i Napredak je misija, priopćeno je iz HKD Napredak.

Kopirati
Drag cursor here to close