HKD Napredak

Topić: Nema svetog rata ima samo sveti mir

Kultura / Flash | 08. 09. 2016. u 16:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HKD-a Napredak - Središnja uprava Sarajevo i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu Franjo Topić sudjelovao je na Ekonomskom forumu koji se od 6. do 8. rujna održavao u Krynici u Poljskoj, priopćeno je iz Napretka.

Na ovogodišnjem forumu, poznatom i kao "Istočni Davos", koji se održavao pod visokim pokroviteljstvom Parlamenta Republike Poljske, sudjelovalo je oko 3.000 intelektualaca i poslovnih ljudi iz istočne Europe, ali i sa Zapada, a Topić je bio jedini predavač iz Bosne i Hercegovine.

Forum je značajan događaj za središnju i istočnu Europu jer se kroz raspravu kreira povoljna klima za razvoj političke i gospodarske suradnje između istoka i zapada Europske unije, ali i između Europske unije i susjednih zemalja.

Krynica je, kako ističu organizatori, važna točka na političkoj mapi svijeta gdje se "Istok susreće sa Zapadom". Ovaj ugledni skup pratile su i brojne medijske kuće, a uz 3.000 sudionika u radu foruma sudjelovalo je 220 diskutanata, među kojima i premijeri Slovačke, Češke, Ukrajine i Mađarske, 20-tak ministara iz isto toliko zemalja, te predsjednici poljskog i litvanskog parlamenta, više dopredsjednika i predstavnika velikih europskim kompanija

U svom izlaganju Topić je iznio osnovne podatke o Bosni i Hercegovini. Naglasio je kako je naša zemlja povlašteno mjesto za ekumenizam i dijalog, uz opasku kako to nije ni najmanje činiti nakon krvavog rata koji je trajao četiri godine, ali da ima itekako dobrih napora i primjera među religijskog dijaloga.

Istaknuo je kako HKD Napredak godinama realizira dijalog i ekumenizam života na brojnim svojim manifestacijama, gdje sudjeluju i muslimani i pravoslavci. Kao konkretan i najsvježiji primjer naveo je da je na zadnjem Uskrsnom koncertu, kojeg HKD Napredak tradicionalno organizira u Sarajevu, gostovao pravoslavni zbor iz Bugarske.

U raspravi posvećenoj događanjima oko Europske unije, gdje su neki otvoreno iznijeli i iskazali euro skepticizam, Topić je naglasio kako Europska unija ima više nedostatka, ali nema idealnih rješenja.

Istaknuo je kako se s uma ne smije smetnuti činjenica da je Europa prije unije imala dva svjetska rata i 80 milijuna mrtvih, te da je najveća vrijednost Unije da u Europi nema rata i da se nikada nije kvalitetnije živjelo.

''Bolji su višegodišnji pregovori nego jedan dan rata i jedan mrtav čovjek. Nema svetog rata ima samo sveti mir'', poručio je Topić.

U svom izlaganju posebice je naglasio potrebu da Europska unija treba vratiti temeljne vrednote, poštivanje života od začeća poštivanje institucije braka, te da Europa mora stvarati mentalitet ljubavi prema djeci i životu, jer EU izumire.

Nakon foruma u Krynici, Topić se u Beču sastao s upravom Glavne podružnice HKD Napredak u Beču, na čelu s predsjednikom prof. Filipom Zloušićem. Zahvalio im je u ime cijelog Napretka na 18. ljetnoj akademiji njemačkog jezika koje ta podružnica uspješno organizira te ih informirao o Forumu i slijedećoj izbornoj Skupštini HKD-a Napredak, koja će se održati 24. rujna u Sarajevu, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close