Tomislavgrad

Kulturna ruta bećarca i gange: Predstavljene monografija i kuharica

Na završnoj svečanosti nastupili članovi HKUD Sarajlije i KUD Kralj Tomislav s tradicionalnim pučkim napjevima - gangama i bećarcima.
Kultura / Flash | 18. 09. 2019. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Kulturna ruta bećarca i gange

Završna konferencija projekta "Kulturna ruta bećarca i gange" održana je u utorak u kino dvorani Kulturno-informativnog centra Tomislavgrad.

Uz predstavnike tomislavgradske općine, predvođenih načelnikom Ivanom Vukadinom, događaju su nazočili i predstavnici partnerskog grada Pleternice, na čelu s gradonačelnicom Antonijom Jozićem.

Načelnik Vukadin zahvalio je tom prigodom svima koji su radili na tom prekograničnom projektu, a posebnu zahvalu uputio je županijskoj vladi i resornom ministarstvu uz čiju pomoć je osigurano 15 posto sredstava kako bi se projekt pokrenuo.

Na završnoj svečanosti nastupili članovi HKUD Sarajlije i KUD Kralj Tomislav s tradicionalnim pučkim napjevima - gangama i bećarcima.

Također je promovirana i monografija "Kulturna ruta bećarca i gange" te "Tradicionalna kuharica".

Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti i direktorica tvrtke Muze d.o.o Dragana Lucija Ratković Aydemir iz Zagreba kazala je kako monografija donosi turističko-kulturnu priču na ruti od Pleternice do Tomislavgrada, dok "Tradicionalna kuharica" sadrži autentične recepte oživljene kroz tradicionalne napjeve, gangu i bećarce.

"Radi se o jednome putu i jednome narodu koji žive u različitim geografskim područjima i koji imaju i razlika i povezanosti. I ganga i bećarac su deseterci, melodijski različiti, ali je njihova suština nevjerojatno slična te su i na taj način zbliženi", istaknula je Ratković Aydemir.

Ravnateljica Kulturno informativnog centra Tomislavgrad Danijela Papić podsjetila je da je u okviru projekta snimljen je i putopisni dokumentarni film "Kulturna ruta bećarca i gange", autora Alena Kocića, koji je ove godine proglašen najboljim dokumentarnim filmom na filmskom festivalu u Indiji.

Film je sniman na području Pleternice i Tomislavgrada, a prikazuje ljude, običaje, kulturne i turističke znamenitosti dvaju gradova.

"Priču o dva grada i njihovim običajima, bećarcu i gangi, priča tipični Englez Jullijan McDonnell, stand-up komičar, YouTuber, turistički promotor iz Londona. U filmu su korišteni i dokumentarni snimci oba grada s događanjima, zanimljivostima, povijesnom, kulturnom i tradicijskom baštinom, ali i gastronomskom ponudom", kazala je Papić.

Vodeći partner projekta "Kulturna ruta bećarca i gange" bio je hrvatski grad Pleternica, a u njegovoj realizaciji sudjelovali su i Općina Tomislavgrad, Kulturno-informativni centar Tomislavgrad, Poduzetnički centar Pleternica te Turistička zajednica Grada Pleternice.

Ukupna vrijednost projekta bila je 2,35 milijuna eura, od čega je 85 posto sredstva osigurala Europska unija u okviru programa INTERREG IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, a ostatak lokalni partneri.

Kopirati
Drag cursor here to close