zavičajni umjetnici

Tomislavgrad: Obilježena prva "Noć muzeja" i otvorena galerija sa stalnom postavom

Kultura / Flash | 30. 01. 2016. u 10:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koncertom Osnovne glazbene škole Tomislavgrad večeras je u galeriji KIC-a u Tomislavgradu otpočelo obilježavanje 1. noći muzeja u ovom gradu. Na koncertu je nastupilo sedam polaznika ove škole, a potom je otvorena izložba djela duvanjskih zavičajnih umjetnika kojima je ujedno i posvećena ovogodišnja Noć muzeja, piše Tomislavcity.

Izložbu je otvorio tomislavgradski načelnik Ivan Vukadin pohvalivši ovom prigodom organizatore i izrazivši nadu da će ova kulturna ustanova dobiti prigodni prostor kako bi se mogla izložiti sva djela naših umjetnika, a koja KIC godinama prikuplja i upotpunjava u zavičajnu zbirku duvanjskih umjetnika. O tomu je također govorila i ravnateljica ove ustanove Danijela Papić koja je zahvalila našoj glazbenoj školi, općini i županiji kao i ostalim institutucijama i ustanova koji potiču kulturni život Tomislavgrada.

Zavičajna galerija

Posjetitelji su se potom uputili do Franjevačkoga muzej 'Fra Jozo Križić' gdje je svečano otvorena galerija stalnoga postava duvanjskih akademskih umjetnika, od svjetski poznatoga grafičara Virgilija Nevistića, Bože Drmića i Vinka Bagarića, do suvremenih umjetnika Ante Čule, Ilije Skočibušića, Mire Zrne i Enesa Redžepagića.

''Uključujemo se u nešto što je na državnoj i europskoj razini, a ujedno večeras sudjelujemo otvaranju zavičajne galerije u zgradi Muzeja'', kazao je duvanjski gvardijan fra Ante Pranjić koji je ujedno iznio nekoliko podataka o šestorici naših akademskih umjetnika.

Ovo otvaranje galerije samo je početak, kažu organizatori i nadaju se da će se još više akademskih umjetnika uključiti u ovu galeriju gdje će moći i budući naraštaji duvanjskoga kraja nalaziti nadahnuće.

Prigodnim riječima i pri otvaranju galerije zavičajnih umjetnika uputio je općinski načelnik Ivan Vukadin.

''Sve ovo pokazuje da Duvnjaci nisu vješti samo u gastarbajterstvu i gipsu, kao što se u nekim pričama pokušava nametnuti. Itekako ima Duvnjaka koji imaju izrazitu akademsku i kulturnu naobrazbu, a to dokazuje i večerašnje otvaranje galerije. Općinske vlasti su tu da isprate i ideje Muzeja i KIC-a i zato smo tu gdje jesmo'', kazao je načelnik Vukadin.

Galeriju sa stalnom postavom zavičajnih umjetnika otvorili su Enes Redžegapić Hek i gvardijan fra Ante Pranjić.

Autori izložbe, otvaraju izložbu

''Kao Duvnjak sam presretan što vidim ovoliki auditorij na jednome kulturnom događaju. Večeras imamo prigodu vidjeti vrijedna djela naših umjetnika. Neki od njih su nas, nažalost, napustili, a mogli su priuštiti još mnogo svojih djela kojima se divimo i kojima bi se mogli diviti. Ipak, oni su i dalje među nama tu jer njihova djela su jača. Čovjek je prolazna materija. Ljudi odlaze, a djela ostaju kao putokaz vremena u kojem su oni živjeli'', naglasio je otvarajući ovu izložbu akademski likovni umjetnik Enes Redžepagić Hek, zahvalivši gvardijanu Pranjiću koji ga je, kaže, iznenadio.

''Ja još nigdje nisam vidio da autori izložbe ujedno otvaraju izložbu. Vjerojatno on ne bi bio gvradijan kad me ne bi privolio na to'', kazao je šaljivo Enes Redžepagić.

Više no solidan odziv publike ovim događajima, a među njima bio je i  ravnatelj Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica Livno Josip Gelo, potvrdio je želju i potrebu da se i Tomislavgrad uvrsti na listu onih gradova koji u svojim kulturnim institucijama već tradicionalno obilježavaju Noć muzeja. Nesumnjivo je da i duvanjski kraj u ovom smislu ima svoje mjesto, a da ima što pokazati, ne samo domaćoj već i svjetskoj publici, već odavno je poznato.

''Sretni smo da se i naš grad pridružio obilježavanju ovoga kulturnog događaja. Čestitam organizatoru na trudu i priređivanju još jednoga lijepog događaja u našem kraju. Ovdje imamo djela dviju generacija naših umjetnika. Ona su realno prikazana, a opet na jedan način i njihova umjetnička i naša'', kazao je jedan od posjetitelja izložbe.

Valja naglasiti da su Noći muzeja vrata kulturnih ustanova koja su uključena u taj projekt uglavnom otvorena do 24 sata. No ipak vjerujemo da su oni koji su to namjeravali već prošetali do spomenutih institucija u namjeri da stignu popratiti još jedan večerašnji, ali sportski događaj – polufininale Europskoga prvenstva u kojem će hrvatska nacionalna vrsta igrati protiv Španjolske.

Kopirati
Drag cursor here to close