Nizozemska

Tko spava u Van Goghovu krevetu iz Arlesa?

Kultura / Flash | 30. 10. 2016. u 15:18 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krevet što ga je slavni Vincent van Gogh ovjekovječio na slici iz 1888. "Soba u Arlesu" možda još uvijek postoji u domu ili u potkrovlju maloga nizozemskog grada Boxmeera, kazao je u nedjelju stručnjak za Van Goghova djela Martin Bailey.

On tvrdi da je krevet u kojemu je slikar spavao dok je živio u živopisnom francuskom gradu Arlesu, nakon Drugoga svjetskog rata vjerojatno završio u nekom domu ili u potkrovlju Boxmeerea. Pretpostavku temelji na otkriću pisma što ga je 1937. napisao Vincentov rođak Vincent Willem u kojemu kaže da još uvijek posjeduje krevet svojega slavnog ujaka koji je 1890. počinio samoubojstvo.


"Ovo je pismo ključno... pokazuje da je krevet 'preživio' i da je prebačen u Nizozemsku", rekao je Bailey u nedjelju za nizozemsku televiziju NOS, dodavši da ga je informacija iznenadila" te da nije bila poznata ni specijalistima koji su se bavili Van Goghovim djelima.

Kazao je da je kontaktirao Johana van Gogha, starijeg sina Van Goghova rođaka te da ga je on iznenadio odgovorom kako se kreveta sjeća.

Johan van Gogh (94) je kazao da je krevet do 1945. bio u kući njegova oca u Larenu, a potom je premješten u Boxmeer, oko 120 km južno kao dio donacije čiji je cilj bio pomoći Nizozemcima koji su izgubili svu svoju imovinu u ratu. Uz pomoć kolege Bailey je pronašao fotografiju vozila kojim je krevet, zajedno s ostalim namještajem prevezen iz Larena u Boxmeer.

"To je bio posljednji dio slagalice. Neupitno je da je krevet završio u Boxmeeru. Naravno, pitanje je gdje se nalazi sada?", kaže te dodaje kako nije isključeno da je nenamjerno završio na otpadu.
Van Gogh je naslikao tri verzije "Sobe u Arlesu". Prva, naslikana 1888. vlasništvo je amsterdamskog Van Goghova muzeja, a ostale dvije verzije iz 1889. izložene su u pariškome muzeju Orsay i u čikaškom Umjetničkom institutu.

Iz Van Goghova muzeja su na Baileyevo otkriće pozitivno reagirali. Kazali su kako će biti "jako zainteresirani ako se krevet uistinu pronađe, uz obećanje da će istragu pomno pratiti", prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close