Na današnji dan

Tko je sve rođen, a tko je umro na dan Svetog Ilije

Tako je 20. srpnja 1304. godine rođen talijanski pisac Francesco Petrarca. Njemački slikar i grafičar Max Liebermann također je rođen na današnji dan, kao i glumica Natalie Wood, meksički gitarist Carlos Santana, glazbenik Dražen Žerić...
Kultura / Flash | 20. 07. 2021. u 13:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: fareletteratura.it / Francesco Petrarca (20. srpnja 1304., Arezzo - 19. srpnja 1374., Arquà Petrarca)

Na današnji dan rođeno je više slavnih osoba, ali ujedno je ovaj datum vezan i za smrt nekih drugih poznatih ljudi.

Tako je 20. srpnja 1304. godine u Arezzu rođen talijanski pisac Francesco Petrarca. Sin firentinskoga građanina, koji je poput Dantea bio prognan iz rodnoga grada, Francesco Petrarca je mladost proveo u Avignonu.

Ondje je, kako sâm svjedoči, na Veliki petak 6. travnja 1327., u crkvi sv. Klare, ugledao Lauru (vjerojatno rođenu de Noves, udanu de Sade), mitsku ljubav svojega života koju je opjevao u ljubavnoj poeziji.

Premda je veći dio opusa napisao na latinskom jeziku, glasovit je ponajprije po zbirci talijanskih pjesama, isprva nazvanih prema sintagmi iz prvoga stiha uvodnoga soneta, Rasute rime (Rime sparse), odnosno prema autorovu latinskom naslovu (Lirski ulomci na pučkome jeziku – Rerum vulgarium fragmenta). Zbirka je, poznatija kao Kanconijer (Canzoniere, objavljen u Veneciji 1470), plod revizije talijanskoga lirskog opusa što ju je Petrarca započeo 1342. i nastavio do smrti.

Petrarca u europskoj književnosti zauzima povlašteno mjesto najznačajnijega prethumanista i najutjecajnijega, gotovo trajnoga pjesničkog uzora.

Foto: wikiart.org / Max Liebermann  (20. srpnja 1847., Berlin - 8. veljače 1935., Berlin)

Slikar, glumica...

Njemački slikar i grafičar Max Liebermann rođen je 20. srpnja 1847. godine u Berlinu, a značajan je po osnivanju berlinske secesije (1898.), pokreta koji je na prekretnici XIX. i XX. stoljeća u europskim metropolama okupljao protivnike umetničkog akademizma.

U Parizu se 1873–78. orijentirao prema realizmu G. Courbeta i J.-F. Milleta te prema impresionizmu.

Slikajući krajolike, interijere, portrete i prizore iz života radnika i seljaka, služio se jakim kontrastima boja i svjetlosti. Motiv ne rješava samo optički i koloristički, već ga nastoji ostvariti sadržajno i izraziti njegovo unutarnje ljudsko značenje, osobito u prikazima rada (Čerupanje gusaka, 1873; Dvorište amsterdamskoga sirotišta, 1881; Krpanje mreže, 1889). Stvorio je i veći broj impresivnih portreta te krajolika u duhu Barbizonske škole.

U crtežu i bakropisu izradio je mnoge inačice svojih djela u ulju.

Od 1920. predsjednik Pruske akademije umjetnosti; s dolaskom nacizma našao se na popisu predstavnika tzv. izopačene umjetnosti. Bio je židovskog porijekla.

Foto: Getty Images / Natalie Wood (20. srpnja 1938., San Francisco -  29. studenoga 1981., Santa Catalina)

Glumica Natalie Wood je rođena 20. srpnja 1938. u San Franciscu kao kći ruskih pravoslavnih imigranata Nikolaja i Marije Zaharenko, koji su jedva govorili engleski kada su se preselili u SAD.

Roditelji su si kasnije promijenili prezime u Gurdin, tako da se ona od svoje 4. godine zvala Natasha Gurdin. S obzirom na svoje rusko porijeklo, znala je tečno govoriti i engleski i ruski.

Njezina sestra Lana Wood je bila također glumica te je nastupila i u Playboyu, dok je njen otac Nikolai opisan kao pasivni alkoholičar koji je činio sve što mu je rekla supruga.

S nepunih 17 godina Natalie je snimila već 18 filmova, ali je htjela "ozbiljnu" ulogu te je uspjela izboriti ulogu u slavnoj drami “Buntovnik bez razloga” (1955.) Nicholasa Raya koji ju je izvukao iz kategorije dječjih zvijezda.

Za tu je ulogu nominirana za Oscara za najbolju sporednu glumicu.

Kasnije su uslijedile uloge u slavnim filmovima “Tragači” i “Priča sa zapadne strane” (koja je osvojila Zlatni globus i Oscara za najbolji film). Za ulogu spolno frustrirane tinejdžerke u drami “Sjaj u travi” i djevojke koja planira napraviti pobačaj u “Ljubav s potpunim strancem” je ponovno nominirana za Oscara, ovog puta za glavnu ulogu.

Osvojila je u karijeri 3 Zlatna globusa; dva je dobila u kategoriji za "Najobećavajuća Nova zvijezda", a jedan za ulogu u TV seriji “Odavde do vječnosti” iz 1980.

Njen brak s glumcem Robertom Wagnerom je bio vrlo buran, ali njih dvoje su živjeli zajedno sve do njene smrti 1981. godine.

Video: Natalie Wood - Top 30 Highest Rated Movies

Glazbenici

Meksički gitarist Carlos Santana je rođen 20. srpnja 1947 u Autlan de Navarru, kao Carlos Augusto Alves Santana.

Njegov otac koji je bio jedan od mariachi glazbenika upoznao ga je s meksičkom glazbom. Ali, on se okrenuo glazbenicima poput B. B. Kinga, John Lee Hookera i T-Bone Walkera.

S 14 godina nastupao je u lokalnom sastavu i po lokalnim barovima. Godine 1961. seli se u San Francisco. Nakon završene srednje škole 1966. godine osniva svoj sastav pod nazivom "Santana Blues Band" s četvoricom kolega i sviraju obrade B.B. Kinga i Ray Charlesa.

Njihov debi album "Santana" 1969. godine prodan je u dvostrukoj platinastoj nakladi. Sljedeći po redu album "Abraxas" prodan je četverostrukoj platinastoj nakladi. U njegovoj karijeri je dosad osam zlatnih i sedam platinastih albuma. Prodao je oko 80 milijuna primjerka albuma.

Na kraju 1999. godine sa svojih 52. godine ostvaruje svoj No. 1 na američkoj top listi sa pjesmom u suradnji s Rob Thomasom. Carlos Santana je poznat po svome stilu miješanja pop glazbe sa bluesom, rock'n'rollom, Afro-kubanskom glazbom i Latinskim zvucima.

Video: santana- black magic woman

Bosanskohercegovački glazbenik i klavijaturist, frontman sarajevskog pop-rock sastava Crvena jabuka, Dražen Žerić - Žera, rođen je u Mostaru 20. srpnja 1964., a odrastao u sarajevskom naselju Višnjik

U Sarajevu je završio glazbenu školu, odsjek klavir. Godine 1985. godine dobio je poziv od svog prijatelja Dražena Ričla prijeći u tek nastalu grupu Crvena jabuka. U originalnoj postavi svirao je klavijature.

Godine 1987., nakon pogibije dijela sastava u prometnoj nesreći, preuzima ulogu vokalista Crvene jabuke čiji je i danas pjevač.

U Hrvatsku se preselio 1994. Mislio se, kaže, vratiti u Sarajevo kad dođu bolja vremena, ali danas, kako kaže, više ne vjeruje u njih. Nakon dolaska u Zagreb okupio je bend i nastavio graditi glazbenu karijeru. No život mu je promijenio smjer kad je 2008. godine na Pelješcu upoznao 24 godine mlađu suprugu Barbaru. Ubrzo su dobili blizanke Petru i Mareu.

Video: CRVENA JABUKA- NEKAKO S PROLJEĆA

Znamenita imena umrlih 20. srpnja

Georg Friedrich Bernhard Riemann, njemački matematičar koji je dao značajan doprinos razvoju matematičke analize i diferencijalne geometrije, čime je ujedno utro put i za kasniji razvoj Opće teorije relativnosti, umro je na današnji dan 1866. godine u talijanskoj Verbaniji.

Guglielmo Marconi, talijanski inženjer i fizičar, jedan od osnivača bežične telegrafije, preminuo je 20. srpnja 1937. godine u Rimu.

Rođen je 25. travnja 1874. u Bologni, a od 1896. živio je u Engleskoj, gdje je 1897. patentirao primjenu elektromagnetskih valova za bežičnu telegrafiju. Godine 1901. Marconi je prvi uspio predati radio-signal preko Atlantskog oceana. Godine 1932. upotrijebio je decimetarske radio-valove.

Za radove na bežičnoj telegrafiji podijelio je 1909. s Braunom Nobelovu nagradu za fiziku.

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država je u pitanju zasluga za izum radija (tj. pripadnosti odgovarajućih patenata) ipak presudio u korist Nikole Tesle.

Veliki francuski pjesnik Paul Valéry umro je na današnji dan 1945. godine.

Bruce Lee, hongkonški i američki glumac, reditelj, majstor borilačkih vještina, filozof i osnivač borilačke vještine "Jeet Kune Do" umro je 20. srpnja 1973. godine u Hong Kongu.

Prije četiri godine, 20. srpnja 2017., ubio se Chester Bennington, pjevač grupe Linkin park. Bio je također i pjevač grupa Dead by Sunrise i Stone Temple Pilots.

José Doroteo Arango Arambula, poznatiji kao Pancho Villa je meksički seljački vođa i revolucionar. Meksikanci ga smatraju nacionalnim junakom. Datum njegovog rođenja još je uvijek sporan (vodi se 5. lipnja 1878.), a ubijen je 20. srpnja 1923. u Parralu.

Veljko Petrović, poznatiji kao Hajduk Veljko, srpski hajduk i junak Prvog srpskog ustanka, poginuo je 20. srpnja 1813. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close