Pitamo se

Tko je sljedeći nakon Marula – Pogledajte spomenike u Mostaru

Kultura / Flash | 03. 03. 2016. u 07:38 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spomenik ocu hrvatske književnosti, Marku Maruliću, otkriven je nakon mjeseca dana boravka ispod cerade, čime je završio formalni dio performansa kojim je grupa povjesničara i umjetnika grada Mostara željela ukazati na estetsku vrijednost odnosno nedostojnost prostora na koje je spomenik postavljen.

Osim one da ''spomenik ovakve kvalitete, a kvaliteta u njemu nije prisutna, ne treba zauzimati ovako važno mjesto'', struka nije rekla zašto baš sada, struka nije rekla što dalje, niti je struka ponudila alternativno rješenje.

Ostalo je pomalo nejasno, iako se i velik broj građana, očito naviknut sresti sve i svašta na ulicama Mostara, više nije ni osvrtao na umotanu grdosiju, što dalje.

Kao što je bio nasilan čin otkrivanje ovog spomenika davne 2005. godine, kojeg je tadašnja struka zvana Matica ocijenila vrijednim za postojeći prostor, jednako tako je nasilan i čin prekrivanja spomenika, kojeg današnja struka ocjenjuje nevrijednim odnosno nedostojnim prostora na kojem stoji. Navedeno nam bar daje za pravo, kad već nemamo prava utjecati na postavljanje i uklanjanje, da se onako građanski upitamo - tko je sljedeći?

Trebaju li se pozlaćenom kung fu borcu zatresti nunčake zbog straha od mišljena struke danas, hoće li sljedeći put nagrabusiti, ništa manje zlatna, s ibrikom u ruci lijepa Emina, ili će ruka struke dohvatiti jednog od nobelovaca u istoimenom parku.

Popis spomenika u Mostaru pokušali smo pronaći na službenim stranicama Turističke zajednice i Grada, kako to inače biva u nekim drugim kulturama, no izgleda da spomenike kod nas, više nitko i ne broji.

Kako bi se možda mogli i sami pripremiti na neku sljedeću blokadu ili rokadu vladajuće struke, ili bar pokušati dati sugestiju na pitanje tko je sljedeći, zabilježili smo fotoaparatom spomenike naše kulture kako bi jednog dana, u slučaju da se s prekrivanjem nastavi, znali koja struka je cijenila koji spomenik.

Kopirati
Drag cursor here to close