13.500 posjetitelja

Titov bunker: Turistički adut kojim Konjic privlači turiste iz cijelog svijeta

Kompleks je izgrađen duboko u unutrašnjosti planine Zlatar i svjedoči o izuzetnoj vještini i umijeću njegovih graditelja.
Kultura / Flash | 28. 03. 2018. u 08:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U razdoblju od 1.3. do 31.12.2017. Titov bunker u Konjicu je posjetilo oko 13.500 posjetitelja iz raznih krajeva svijeta, ali najviše iz zemalja okruženja pogotovo iz Slovenije, koji su  impresionirani objektom i umjetničkim instalacijama'', rečeno je za Bljesak.info iz  agencije Prvi korak, koja održava Titov bunker.

Općina Konjic preuzela je upravljanje Titovim bunkerom sredinom mjeseca veljače 2017. godine, a Agencija za ekonomski razvoj "PRVI KORAK" d.o.o. preuzela je obavezu da organizira i koordinira sve aktivnosti od održavanja do prezentiranja objekta D-0 ARK.

Najavljena ulaganja

''Uzimajući u obzir jedinstvenost objekta, njegov ambijent, povijesnim značaj na lokalnom, regionalnom i svjetskom nivou jasno nam je da se radi o izuzetnom potencijalu, prije svega u pogledu turizma. Postojeći Ugovor o održavanju i upravljanju objektom ističe krajem 2018. godine, a s obzirom da je ovaj objekt proglašen neperspektivnom vojnom imovinom od strane Ministarstva obrane tendencija je da isti pređe u vlasništvo lokalne zajednice'', rečeno je iz agencije Prvi korak.

Iz agencije Prvi korak kažu kako rade mjesečni troškovi održavanja objekta iznose prosječno 15.000,00 KM (BAM). Najavljuju kako će i dalje nastaviti ulagati u održavanje objekta kako bi privukli što više posjetitelja.

Radovi na objektu

''Što se tiče planova za dalji period prije svega želimo zadržati i unaprijediti kvalitetu posjeta, odnosno, približiti maksimalno svakom posjetiocu informacije o stvarima koje ga zanimaju, dakle, onima koji su zainteresirani za opremu i tehniku u objektu, povijest kao i onima koji su inklinirani u umjetnost na bilo koji način. Naravno, tu su i investicije koje imamo u planu provesti, a tiču se popravke samih sustava u objektu kao i objekata koji su tzv. kamuflažni dio objekta'', rečeno je iz agencije Prvi korak.

U protekloj godini radili su na unaprjeđenju kvaliteta posjeta, kao i projektima koji imaju za cilj unaprijeđenija turističke ponude.

''Trenutno je u fazi realizacije projekt "Titova nadzemna rezidencija" koji ima za cilj izvršiti potrebnu rekonstrukciju „kamuflažnog“ dijela objekta D-0 ARK, to jest u ovoj fazi projekta izvršiti će se sanacija mokrih čvorova, i uređenje drugih prostorija u sklopu kamuflažnog dijela Objekta. Svi navedeni radovi izvodit će se bez narušavanja autentičnosti i funkcionalnosti ovog objekta. Također, planirano je i uređenje dvorišta objekta'', ističu iz agencije.

Suvenirnica i  kafeterije

Najavljuju kako će u skorijoj budućnosti biti otvorena suvenirnica i  kafeterije za posjetitelje Titovog bunkera.

''Ovaj projekt predstavlja prvu fazu u proširenju turističke ponude objekta to jest stvaranje uvjeta za otvaranje suvenirnice i kafeterije za posjetioce Objekta. Projekt je financiran djelomično od strane Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ (iznos od 4.000,00 KM) i vlastitim učešćem agencije Prvi korak. Rok za realizaciju projektnih aktivnosti je šest mjeseci'', rečeno je iz agencije Prvi korak.

Kažu kako turistička zajednica HNŽ-a nije uključena na prethodno spomenutim projektima, ali u suradnji s Turističkom zajednicom HNŽ-a urađeno je mapiranje puta iz grada Konjica do Objekta D-0 ARK, kao i izrada promotivnih materijala.

Vojni objekt D-O zvani ''ARC'' u Konjicu

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila je vojni objekt Armijska ratna komanda u Konjicu, poznat kao Titov bunker.

U samom gradu Konjicu, na prostoru lokaliteta bivše namjenske industrije Igman Konjic, na desnoj obali rijeke Neretve, nalaze se tri kamuflažne zgrade za ulazak u predmetni objekt izgrađen u unutrašnjosti brda, iznad kojeg se nalazi planina Zlatar.

Foto: Titosbunker.ba / Vojni objekt D-O zvani 

Objekt nosi naziv ARC, a što vojničkim rječnikom izražava ''Armijsku rezervnu komandu''.

Objekt se sastoji iz tri djela:

  1. Vanjski dio (nadzemni) koji čine tri zgrade, nalik na vikendice, a koje prvenstveno služe za kamuflažu za tri ulaza u objekt,
  2. Tuneli koji povezuju vanjski i štićeni dio objekta i ujedno imaju funkciju da amortizuju nuklearni udar,
  3. Štićeni dio objekta (štićen klimom i drugim sistemima) gdje je ukupno ugrađeno 21 sustav i koji svi skupa čine režim rada i tehničkog održavanja objekta.

Svi ovi sustavi su i danas u funkciji.

Zgrada br.1 ujedno bi bila i nadzemna rezidencija Tita.

Foto: Titosbunker.ba / Vojni objekt D-O zvani 

Zgrada br.2 služila bi za smještaj ljudstva koje bi fizički osiguravalo ovaj objekt.

Zgrada br.3 služila bi za smještaj ljudstva koje tehnički brine o objektu.

Titov bunker predstavlja jedinstven i izuzetno dobro očuvan primjer vojne arhitekture iz perioda bivše Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ). Objekt je građen punih 26 godina, od 1953. do 1979. godine, a mogao je primiti 350 ljudi.

U suradnji s Udruženjem gospodarstvenika VNR iz Norveške sa kojima imamo dugogodišnju poslovnu suradnju urađena je web stranica www.titosbunker.ba koja sadrži sve informacije o povijesti objekta, terminima posjeta, cijeni ulaznica i koja je linkom povezana sa stranicom Agencija "PRVI KORAK" www.prvikorak.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close