''Sveti Ante, čuvaj vrila naša''

Tisuću posjetitelja na manifestaciji u Dobriču kod Širokog Brijega

U sklopu proslave održano je misno slavlje, procesija i kulturno zabavni program ispred crkve svetog Josipa u Dobriču.
Kultura / Flash | 11. 06. 2018. u 17:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mjesnoj zajednici Dobrič-Provo-Grabova Draga, točnije u Dobriču kod Širokog Brijega, i ove godine pred blagdan svetog Ante održana je tradicionalna manifestacija ''Sveti Ante, čuvaj vrila naša''.

U sklopu proslave održano je misno slavlje, procesija i kulturno zabavni program ispred crkve svetog Josipa u Dobriču.

Manifestaciju su organizirali žitelji Dobriča i Prova okupljeni u nekoliko udruga.

Proslava se održava osmu godinu za redom i lagano prelazi u tradiciju. Održavanje manifestacije podržao je Grad Široki Brijeg i Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH.

Manifestacija je počela polaganjem vijenca na spomenik nastradalim mještanima Dobriča i Prova. Slijedila je procesija od crkve svetog Josipa do kapelice svetog Ante koja se nalazi uz magistralnu cestu Mostar - Široki Brijeg nakon čega se nastavilo misno slavlje koje je predvodio fra Mile Vlašić.

Poslije misnog slavlja slijedio je kulturno-zabavni programa. Na početku programa u ime organizatora nazočnima se obratio član Organizacijskog odbora Stjepan Marić.

Posjetitelje, izvođače i organizatore pozdravio je i gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević uz naglasak kako će Grad Široki Brijeg uvijek podržavati ovakva kulturna događanja. Nazočnima se obratila i federalna ministrica kulture Zora Dujmović s naglaskom kako je tradicijska kulturna baština neizostavni dio sveukupnog kulturnog bogatstva.

Nakon kulturno zabavnog programa svi gostu su uživali u prigodnom druženju.

Sve troškove manifestacije pokrili su mještani sela Dobriča i Prova uz pomoć sponzora.

Na ulazu u crkveno dvorište bili su postavljeni šatori za pučku veselicu. Uz gangu, bećarac i brojkavicu kao i diple i uz neizostavnu trusu i taraban, pučka veselica nastavila se do kasnih večernjih sati. Na manifestaciji je bilo nazočno blizu tisuću posjetitelja.

Nekoliko dana ranije, prije održavanja proslave, završeni su radovi na uređenju crkvenog dvorišta čime je sami događaj dobio jedan ugodniji ambijent, priopćeno je iz Gradske uprave Širokog Brijega.

Kopirati
Drag cursor here to close