Koprodukcija

Tin Ujević ujedinio HRT i RTS

Kultura / Flash | 29. 01. 2016. u 22:31 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi zajednički projekat HRT-a i RTS-a, poslije prošlogodišnjeg potpisivanja protokola o suradnji, jeste dokumentarno-igrana serija o pjesniku Tinu Ujeviću (1891-1955), priopćio je Javni servis Srbije, prenosi B92.

Snimanje serije otpočelo je u Hrvatskoj prošle godine, a u Beogradu, gdje je Tin Ujević proveo skoro 10 godina, bit će snimano u svibnju. Snimat će se u Skadarliji, na Dunavu, na Tašmajdanu... Serija će imati četiri epizode po 55 minuta i bit će emitirana na jesen 2017. godine na HRT-u i RTS-u.

"Ovo je prva takva suradnja nakon rata. Mislim da i jedna i druga strana očekuju dobar proizvod. Naravno da ćemo surađivati i dalje kao dva velika javna servisa", istaknula je rukovoditeljica Radne jedinice Produkcijski odjeli Jasmina Božinovski Živalj.

Ona je dodala da su veliki projekti skupi za svaki javni servis. "U onom trenutku kad udružimo snage mislim da možemo puno bolje i kvalitetnije proizvesti i raditi. Ja se nadam da je početak rada na ovoj seriji zapravo veliki zalog za budućnost u suradnji naša dva servisa", rekla je ona.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS Nebojša Bradić kazao je da je serija o Tinu Ujeviću jedan od važnih projekata koji RTS ima u narednom periodu.

"Dobar motiv je i suradnja sa HRT, koji će dati osnovu tog projekta. Beogradska epizoda života Tina Ujevića je svakako nešto što zanima i publiku ovdje u Srbiji koliko i u Hrvatskoj, ali i sve one koje će djelo Tina Ujevića ponovno privući ka novom čitanju", primjetio je on.

Bradić je naglasio da je projekat važan i zato što ohrabruje i neke druge projekte kulturnog naslijeđa, bilo da se radi o ličnosti ili o epohi, "o mjestu o kojem govorimo ili vremenu kojeg se sjećamo, da ga na neki način kreativno oživljavamo i upućujemo ka publici".

Serija rasvjetljava lik Tina Ujevića kao pjesnika, ali i kao političkog aktiviste u mladosti koji je bio pristalica jugoslovenskog ujedinjenja. Osvjetljava se njegov buntovnički i boemski duh.

"Riječ je o kontradiktornoj ličnosti. S jedne strane neka vrsta duhovnog askete, pristalica orijentalne filozofije. S druge strane boem, u nekim fazama i alkoholičar. Nadam da će se na neki način približiti suvremenom gledatelju", ističe redatelj Davor Žmegač.

Tin Ujević, svojevrsni nomad, živio je, osim u rodnom Vrgorcu, i u Imotskom, Makarskoj, Splitu, Zagrebu, Beogradu, Parizu, Sarajevu. Lik mladog Ujevića tumačit će Igor Kovač, starog Milan Pleština, dok će narator biti Mislav Čavajda, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close