Posjete

Terorizam udario i na pariške muzeje

Kultura / Flash | 07. 01. 2017. u 11:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najpopularniji pariški muzeji zabilježili su prošle godine pad broja stranih turista, nakon islamističkih napada u gradu 2015. i sličnih incidenata u drugim dijelovima Francuske, piše BBC.

Broj inozemnih posjetitelja Louvrea pao je za 20 posto, na 5,3 milijuna. Muzej d'Orsay's posjetilo je 2016. tri milijuna turista, što je pad od 13 posto.

Podaci za Centar Pompidou, koji je zabilježio 3,3 milijuna posjeta, ukupno su bolji za 9 posto, no tamo kažu da su francuski posjetitelji nadoknadili pad u dolascima stranih turista.

Francuski glavni grad još uvijek osjeća posljedice napada 13. studenoga 2015. kada je ubijeno 130 ljudi.

U srpnju prošle godine 89 osoba je poginulo kada se islamistički militant kamionom zabio u ljude na proslavi Dana pada Bastilje u Nici na jugu zemlje. Osim što se broj posjeta smanjio zbog tih napada, Louvre i d'Orsay bili su u lipnju pet dana zatvoreni zbog poplava, prenosi Hina.

Direktor Louvrea Jean-Luc Martinez izjavio je za list Le Figaro da je 2016. bila "teška godina" i da će pad broja posjetitelja stajati galeriju gotovo deset milijuna eura, ne uključujući manje prihode suvenirnica i restorana.

Louvre je 2015. bio najposjećeniji muzej na svijetu, a ulaz odraslim osobama naplaćuje se 15 eura.
Rezervacije za pariške hotele pale su 2016. za deset posto, pokazuju podaci gradske turističke zajednice.

Kopirati
Drag cursor here to close