Berlinale

Tanoviću Srebreni medvjed za "Smrt u Sarajevu"

Kultura / Flash | 20. 02. 2016. u 16:13 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film bosanskohercegovačkog redatelja Danisa Tanovića ''Smrt u Sarajevu'' nagrađen je na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu Srebrenim medvjedom te nagradom FIPRESCI, o kojoj odlučuju filmski kritičari.

Nagrada je redatelju Tanoviću uručena u subotu na ceremoniji dodjele nagrada nezavisnih žirija, priopćeno je u subotu iz Centra za suvremenu umjetnost u Sarajevu.

FIPRESCI nagradu dodjeljuje Federcija internacionalnih filmskih kritičara, a ove godine žiri za selekciju filmova Takmičarskog programa su činili: José Romero, Mohammed Rouda i Clarence Tsui.

Film su producirale sarajevska produkcijska kuća SCCA/pro.ba i Margo Cinema iz Pariza.

Uloge u filmu su ostvarili: Snežana Vidović, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Edin Avdagić i legenda francuskog glumišta Jacques Weber.

Film Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu" doživio je svjetsku premijeru u ponedjeljak u okviru Natjecateljskog programa Berlinalea i u utrci je za glavne festivalske nagrade koje će biti dodijeljene večeras.

Film "Smrt u Sarajevu" nastao je u produkciji Margo Cinema i SCCA/pro.ba u koprodukciji s France 3 Cinema. Film su podržali Canal+, France Televisions i Fondacija za kinematografiju Sarajevo, te Audi BiH, priopćeno je iz Centra za suvremenu umjetnost.

Kopirati
Drag cursor here to close