U samostanu u Firenci

Talijanski arheolozi pronašli kosti slavne Mona Lise?!

Kultura / Flash | 18. 07. 2012. u 06:33 M.M.
Kopirati

Talijanski arheolozi uvjereni su kako su pronašli tijelo Lise Gherardini, jedne od najpoznatijih žena svih vremena koju svijet poznaje pod imenom Mona Lisa.

Naime, u samostanu u Firenci u kojemu je La Gioconda, supruga bogatog trgovca svilom za koju se vjeruje da je bila model slavnom Leonardu da Vinciju, umrla 15. srpnja 1542. u 63. godini nakon što je po smrti svoga supruga, Francesca del Gioconda, postala redovnica, pronađene su kosti ženskog kostura, a daljnjom DNK analizom utvrdit će se pripadaju li Mona Lisi.

Lubanja, rebra i kralješci pronađeni su još prošle godine, ali iskapanja su se nastavila tek ove godine kada su arheolozi prikupili sredstva za daljnju potragu.

DNK iz pronađenih kostiju usporedit će se s DNK uzorcima Mona Lisine djece koja su pokopana u blizini i čiji ostatci su pronađeni puno ranije, donosi Daily Mail, a nakon toga forenzički modelari pokušat će rekonstruirati lice najpoznatijeg modela svih vremena i možda riješiti zagonetku misterioznog Mona Lisinog smješka.

Profesor Silvano Vinceti predvodi iskapanja u samostanu St. Ursula, a ako se pokaže kako su on i njegov tim pronašli ostatke La Gioconde, bit će to samo još jedan uspjeh u njegovoj karijeri. Naime, na sličan način Vinceti je prošle godine pronašao ostatke slavnog Caravaggia.

Iskopine samostana u Firenci posjetila je i Natalia Gucciardini Strozzi, daleka rođakinja Lise Gherardini koja je kazala kako je pronalazak kostiju njezinih predaka doživjela jako emocionalno te kako je sigurna da su arheolozi pronašli Lisino počivalište.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.