Iskrcavanje u Normandiji

Svjetski čelnici u Engleskoj obilježavaju 75. godišnjicu Dana D

''Jedinstveni smo u odavanju počasti onima čija su hrabrost i žrtva na plažama Normandije obilježili prekretnicu u Drugom svjetskom ratu. Mi nikada nećemo zaboraviti koliko im dugujemo'' izjavila je May uoči ceremonije.
Kultura / Flash | 05. 06. 2019. u 15:11 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska kraljica Elizabeth II pridružila se premijerki Theresi May i ostalim svjetskim čelnicima na dvodnevnim ceremonijama obilježavanja 75. godišnjice Dana D - iskrcavanja saveznika u Normandiju.

Ceremonija je počela u srijedu u južnom engleskom gradu Portsmouthu i u njoj su učestvovali ratni veterani u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je u poljednjem danu državne posjete Britaniji.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, kanadski premijer Justin Trudeau, australski premijer Scott Morrison, njemačka kancelarka Angela Merkel, i ostali čelnici i visoke ličnosti iz deset drugih zemalja također bi trebali prisustvovati ceremoniji u Portsmouthu.

''Jedinstveni smo u odavanju počasti onima čija su hrabrost i žrtva na plažama Normandije obilježili prekretnicu u Drugom svjetskom ratu. Mi nikada nećemo zaboraviti koliko im dugujemo'' izjavila je May uoči ceremonije.

''Njihova solidarnost i odlučnost u obrani naše slobode ostaje lekcija za sve nas'', kazala je.

U ranim jutarnjim satima 6. lipnja 1944., više od 150.000 savezničkih vojnika krenulo je iz Portsmoutha i okolne regije kako bi pokrenuli zračni, morski i kopneni napad na Normandiju koji je na kraju doveo do oslobađanja zapadne Europe od nacističkog režima.

Invazija, kodnog naziva Vrhovni gospodar, ostaje najveći amfibijski napad u povijesti ratovanja, u kome je učestvovalo skoro 7.000 brodova na 80 kilometra dugom pojasu francuske obale, a hiljade ljudi je poginulo na obje strane.

Prije 75 godina na današnji dan, hrabri američki i britanski patrioti otisnuli su se s ovog otoka u najvažniju bitku u povijesti'', izjavio je danas Trump na konferenciji za novinare u Londonu.

''Oni su odlučno krenuli naprijed iz brodova i aviona, riskirajući sve kako bi branili naš narod i osigurali da Sjedinjene Države i Britanija zauvijek ostanu suverene i slobodne zemlje'', izjavio je američki čelnik, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close