Humac

Sveti Ante svečano se proslavlja u Ljubuškom

Kultura / Flash | 13. 06. 2016. u 11:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Humcu u Ljubuškom u nedjelju je održana uočnica pred svečanost proslave svetkovine sv. Ante, zaštitnika Župe Humac, koju je predvodio mostarski biskup mons.dr. Ratko Perić.

U svojoj nadahnutoj propovijedi dotaknuo se učiteljskog propovjednog rada sv. Ante Padovanskog, koji je kroz prispodobe objašnjavao Isusovo učenje, nadmudrivanje farizeja i veličinu oprosta grijeha. Biskup Ratko je, prije upućivanja Božjeg blagoslova, posebno blagosiljao djecu i njihove roditelje.

Tradicionalno, svake godine na proslavi blagdana Svetog Ante, na Humcu se okuplja veliki broj vjernika i hodočasnika iz cijele BiH i susjedne Republike Hrvatske.

Danas je svečanu svetu misu u 11 sati predvodio fra Željko Tolić, profesor na KBF u Splitu i župnik u Slivnu.

Ovaj dobročinitelj i omiljeni svetac diljem svijeta, slavi se i u Bugojnu, Lukavcu, Dobretićma, Petričevcu, Žepču, u Gračacu i dr.

Sv. Ante je postao slavan još za vrijeme života po svojoj sposobnosti propovijedanja. Također postoje brojna dokumentirana čuda koja su učinjena po molitvi ovog sveca.

Nakon što je umro na današnji dan u dobi od samo 36 godina u gradiću Arcelli pokraj Padove, proglašen je svecem niti godinu dana nakon smrti.

To je bila najbrža kanonizacija u cijeloj Katoličkoj crkvi. Svečevo je tijelo položeno u za tu svrhu sagrađenu baziliku sv. Ante u Padovi, koja je danas jedno od najpopularnijih hodočasničkih mjesta u cijelom svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close