novi filmovi

'Švedskom srcu' i 'Pišonji i Žugi' najviše novca Fondacije za kinematografiju

Kultura / Flash | 04. 01. 2016. u 14:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fondacija za kinematografiju je iz proračuna za 2015. godinu usmjerila 1 325 000 KM javnih sredstava u podršku 11 dugometražnih filmova, uključujući manjinske bh. koprodukcije i 8 kratkometražnih filmova domaćih autora, kao i u razvoj 4 nova scenarija i filmska projekata domaćih autora.

Projekti podržani za produkciju između ostalih uključuju: Švedsko srce moje majke, novi film Adisa Bakrača smješten u bh. dijaspori, ambiciozno najavljenu – Baladu o Pišonji i Žugi Jasmina Durakovića i Davora Sučića, esejistički dokumentarac Harisa Pašovića - Nacionalna Geografija, Izbor za Miss zatvora dokumentarac Srđana Šarenca o zloglasnim zatvorima Rio De Janiera, istraživački dokumentarac o utjecaju kompanije Mittal u Bosni i Hercegovini Dine Mustafića, Iskušenje, prvi animirani film Danisa Tanovića, manjinsku koprodukciju dugo najavljivanog Bodljikavog praseta Srđana Dragojevića, te nove filmove bh. autora sa hrvatskom adresom Bobe Jelčića Sam samcat i dječijeg filma Moj je dida pao s Marsa, Marine Andree Škop.

Kako bi se kontinuirano podizala razina pripremljenosti projekata prijavljenih za sufinanciranje u fazi produkcije, Fondacija za Kinematografiju provodi program podrške razvoju scenarija i filmskih projekata kroz koji omogućava scenaristima, redateljima i producentima da dobiju jednokratnu financijsku podršku za razvoj novih filmskih projekata.

Tako razvijeni projekti postaju konkurentniji pri natjecanju za produkcijaska sredstava što potvrđuje činjenica da se među podržanim projektima redovno nalaze projekti prethodno podržani u fazi razvoja. Ova vrsta podrška je dodjeljena između ostalih Namiku Kabilu i Josipu Mlakiću za razvoj novih scenarija, te Udruženju Centar za suvremenu umjetnost za razvoj debitantskog dugometražnog igranog projekta pod nazivom Alfa dobitice nagrade za najbolji kratki film Europske filmske akademije, Une Gunjak.

Žiri u sastavu Slaven Knezović (Predsjednik žirija), Marko Mikulić, Milenko Prstojević, Elmir Huremović i Arijana Saračević Helać zasjedao je u Sarajevu tijekom 22. i 23. prosinca 2015. Žiri je Upravnom odboru za podršku predložio 21 novi projekt, dok još 2 podržana projekta spadaju u kategoriju već ugoverenih projekta predloženih na ranijim natječajima Fondacije

Puna lista podržanih projekata je u nastavku:

Kopirati
Drag cursor here to close