18. po redu

Svečano zatvorena Umjetnička kolonija u Neumu

Kultura / Flash | 27. 06. 2016. u 12:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu zatvaranja XVIII Umjetničke kolonije u Neumu upriličena je izložba nastalih umjetničkih radova. Svečanost zatvaranja kolonije i otvaranje izložbe održano je u subotu, 25. lipnja 2016., u Grand Hotel Neumu u Neumu.

Mnogi zainteresirani uživali su u brojnim umjetničkim radovima nastalim u prethodna četiri dana koliko traje Umjetnička kolonija u Neumu, dok su umjetnici ponosno uživali u pozitivnim kritikama njihovih radova.

Na samom početku, načelnik Općine Neum, dr. Živko Matuško je pozdravio sve nazočne.

''Hvala Vam za Vaš rad, Vaše stvaralaštvo i djela tijekom svih ovih 18 godina. Dragi slikari, Neum je ponosan što ste se svih ovih godina odazvali na Umjetničku koloniju i nadamo se da će te i ubuduće'', kazao je načelnik Matuško.

S detaljnim opisom svih radova, nazočnima se obratio i Stanko Špoljarić, voditelj Umjetničke kolonije u Neumu, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, te umirovljeni kustos Umjetničkog paviljona u Zagrebu.

Prof. Stanko Špoljarić se zahvalio domaćinima i posebno načelniku Općine Neum, na gostoprimstvu i organizaciji Umjetničke kolonije koja je ove godine postala punoljetna.

''Mi smo kao djeca rasli uz ovu koloniju, većina nas je tu od prvog dana, i tako smo danas dosegli punoljetnost'', istaknuo je prof. Špoljarić.

U svom obraćanju, prof. Špoljarić se posebno osvrnuo na dugogodišnjeg sudionika Umjetničke kolonije u Neumu, vrhunskog hercegovačkog slikara Franju Primorca koji je nedavno preminuo.

''Franjo je bio dobar i velik čovjek. Iako otvoren i komunikativan, njegove emocije je bilo teško dokučiti. Ironičan, ali nadasve iskren. Motivi njegovih radova čine se banalnim i jednostavnim, no njegova djela su svojevrsni autoportreti'', kazao je prof. Špoljarić.

Umjetnici koji su sudjelovali na Umjetničkoj koloniji 2016. u Neumu su : Stanko Špoljarić, Luce Đuraš, Niko Ančić, Ljiljana Knez, Jure Jovica, Velimir Penović, Jure Jovica, Velimir Penović, Duško Abramušić, Stipe Zoroja, Branimir Dorotić, Dubravko Mokrović, Iris Bondora Dvornik, Marija Galić, Tatjana Kreštan, Branka Kopeti, Ana Cerovski, Josip Ferenčak, Franjo Ferenčak, Goran Milinković

Zahvalnicu za sudjelovanje na Umjetničkoj koloniji svim umjetnicima uručio je načelnik Općine Neum, dr. Matuško. Zahvalnicu za preminulog Franju Primorca dobio je njegov brat Josip Primorac, koji je bio počasni gost ovogodišnje kolonije.

Kopirati
Drag cursor here to close