Nacionalni park

Sutjeska nudi turistima velike mogućnosti za odmor i zdravu rekreaciju

Kultura / Flash | 12. 04. 2014. u 10:35 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacionalni park "Sutjeska" iz Foče dobiti će ove godine od Vlade Republike Srpske grantove od oko milijun KM, što će mu, uz vlastite prihode, omogućiti uspješno poslovanje, rekao je Srni direktor ovog parka Zoran Čančar.

On kaže da je, usprkos dobrim financijskim osnovama, budućnost Nacionalnog parka "Sutjeska" u njegovom samoodrživom razvoju.

"Buduća samoodrživost mora se bazirati na uspostavljanju ravnoteže između ekonomskih i ekoloških interesa, a to se može postići kroz privatno i javno partnerstvo", rekao je Čančar, koji u Novom Sadu prisustvuje Međunarodnom sajmu turizma.

On kaže da bi se Nacionalni park "Sutjeska" u tom slučaju bavio samo zaštitom kulturnih i prirodnih bogatstava, što bi donijelo veliku dobit i Parku, ali i Republici Srpskoj.

Čančar je ocijenio da je park "Sutjeska" na početku ove godine već ostvario prihod od 25.000 KM.

"Park je posjetilo 12.000 turista od čega je bilo 8.500 noćenja", rekao je Čančar i dodao da je prošle godine od prodaje ulaznica i drugih sadržaja ostvaren prihod od 320.000 KM.

On je naveo da će ove godine Nacionalni park "Sutjeska" turističku ponudu obogatiti sa tri nova bungalova sa šest ležaja u katunu Prijevor.

"Riječ je o autentičnim planinskim kućicama tog kraja, a na raspolaganju turistima biti će i rafting-kampovi. Turisti mogu koristiti i ležajeve u hotelima ''Sutjeska'' i ''Mladost'' na Tjentištu, kao i paviljone sa dvokrevetnim i višekrevetnim sobama namijenjenim pretežno omladinskom turizmu", rekao je Čančar.

On je podsjetio da Nacionalni park "Sutjeska" svojim jedinstvenim eko-sustavom nudi turistima velike mogućnosti za odmor i zdravu rekreaciju.

"U Parku se nalazi tajnovita i nikad dovoljno istražena Perućica, najbolje očuvana prašuma u Europi. Tu je i planina Zelengora sa svojih osam gorskih očiju, kako se nazivaju kristalno bistra glečerska jezera", rekao je Čančar.

On dodaje da su turistima na raspolaganju i brojne planinarske staze za šetnju, ali i zdrava domaća hrana karakteristična za taj dio Republike Srpske.

Čančar kaže da će, osim toga, biti organizirane i posjete pješčanim piramidama u Daničićima kod Foče.

Turističku ponudu na sajmu u Novom Sadu, osim Nacionalnog parka "Sutjeska", predstavljaju i turističke organizacije Trebinja i Foče.

Međunarodni sajam turizma biti će završen u ponedjeljak, 14. travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close