Mini ekumena u Mostaru

Susreti koji obogaćuju i razbijaju brojne predrasude

Kultura / Flash | 18. 05. 2016. u 08:55 I.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisućljetni razvoj čovječanstva oslikava se u konglomeratu različitih kultura, tradicija, religija i načina življenja. U današnjem suvremenom dobu istovremeno postojanje različitih kultura na nekom teritoriju ogleda se kroz fenomene multikulturalizma i interkulturalizma. Za razliku od multikulturalizma, koji može biti pozitivan samo ukoliko naspram isključivosti i asimilacije zagovara suživot različitih skupina u društvu, interkulturalizam se zalaže za otvorenost kultura, poticanje suradnje među njima i njihovo prožimanje.

Upravo time vode se polaznici izbornog kolegija „Interkulturalno razumijevanje“ kod prof. dr. Mile Lasića na diplomskom studiju politologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Već treću godinu zaredom uče se razumijevanju svih procesa koji su nazočni i koji djeluju u višekulturalnim društvima kakvo je Bosna i Hercegovina.

Nakon travanjskog posjeta Sabornoj crkvi u obnovi, središtu pravoslavnog duhovnog života u Mostaru i Hercegovini, dvadesetak polaznika spomenutog kolegija protekloga tjedna posjetilo je i po jednu islamsku i katoličku bogomolju u Mostaru, kako bi uslijed novih znanja, razvili empatiju, odnosno sposobnost komunikacije i funkcioniranja u višekulturnim okolnostima u gradu i državi.

''Dakako, ovi posjeti sekularnog kolegija nemaju vjerske, nego kulturološke i politološke dimenzije. Smisao im je senzibilizirati studente za kulture onih drugih, one koje manje poznaju'', rekao je za Bljesak.info prof. dr. Mile Lasić, nositelj kolegija „Interkulturalno razumijevanje“.

Razbijanje brojnih predrasuda

Trosatni susret, u pratnji pročelnice politologije doc. dr. Gordane Iličić i profesora Lasića, započeli su posjetom Džamiji hadži Ali-bega Lafe u Zahumu i razgovorom s efendijom Hišamom Hafizovićem, blagajskim imamom. Tijekom susreta ef. Hišam im je pokušao ukratko predstaviti islam, islamsku kulturu i umjetnost, nakon čega su studenti kroz svoja pitanja iskazali veliku zainteresiranost za temu.

''Mislim da smo uspjeli razbiti dosta predrasuda. Susret je protekao uz obostrano zadovoljstvo. Ovakvi susreti, i trud koji ulaže profesor Lasić, su nemjerljivi jer živimo u gradu u kojem još uvijek ne postoji ogranak Međureligijskog vijeća. Zahvalio bih se i mostarskom muftiji Salemu ef. Dedoviću koji je prije bio sudionik susreta s profesorom Lasićem i studentima, a realizaciju zadnja dva susreta je povjerio meni'', istaknuo je za Bljesak.info vidno raspoloženi blagajski imam.

Nakon toga je uslijedio i susret i razgovor s gvardijanom Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla, profesorom dr. fra Ikom Skokom, kao i razgledanje izgradnje studentskog doma za siromašne studente, pučke kuhinje i Međunarodnog centra za dijalog u Mostaru.

Pomoć siromašnim studentima

Fra Iko je u razgovoru sa studentima istaknuo važnost franjevaca u Mostaru, koji su još davne 1895. godine otvaranjem Visoke teološke škole postavili temelje visokog školstva i obrazovanja u Hercegovini. Bogat franjevački doprinos vidljiv je i kroz arhiv u kojem se nalazi nepregledno blago knjiga i časopisa, njih preko 3.000, od kojih bi svaki, kako je istaknuo fra Iko, mogao biti predmet obrade jedne diplomske ili doktorske radnje.

Studente je napose zanimala dinamika i projekt izgradnje novog studentskog centra za siromašne, čije bi se otvorenje očekuje najesen, odnosno uoči nove akademske godine. Trenutno radnici pripremaju sedmu ploču na domu koji će nositi naziv „Domus panis et spiritus“ (Kuća kruha i duha), kapaciteta za sto pedeset studenata (64 studentske sobe i 8 učionica).

''Mislim da smo ovim susretima, tj. obilaskom različitih vjerskih institucija u Mostaru ušli u samu bit kolegija i razumijevanja interkulturalizma. Informirao sam se o temama o kojima dosad nisam bio upućen, prvenstveno tijekom posjeta džamiji i susretu s blagajskim imamom, dok sam se, s druge strane, još temeljitije informirao o franjevcima i franjevačkoj crkvi u Mostaru. Smatram kako ovakvih obilazaka mora i treba biti više iz razloga što upoznavanjem druge kulture i religije dodatno razvijamo osjećaj za interkulturalizam, odnosno učimo uvidjeti razliku života jednih pored drugih i života jednih s drugima'', rekao nam je Goran Ćesić, 22-godišnji student politologije.

Mini ekumena u Mostaru

Ovakvi susreti imaju vrijednost mini ekumene, upravo onako kako ih ocjenjuje i profesor Lasić sa željom da ukaže na važnost susretanja vjerskih vođa, ali i susretanja sekularnih intelektualaca i sekularnih kolegija i studenata s njima i njihovim bogomoljama.

''Našim domaćinima, đakonu SPC-a i tajniku Vladike Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, Branislavu Rajkovića, blagajskom imamu, ef. Hišamu Hafizoviću i fra Iki Skoki, gvardijanu Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla, uostalom i kolegi s Filozofskog fakulteta koji redovito daje podršku mojem kolegiju i vrlo aktivno sudjeluje u mini ekumeni u Mostaru, moram izreći veliko hvala što nas već godinama uzimaju ozbiljno i što odvajaju svoje dragocjeno vrijeme kako bi nam pokazali dragocjenosti svojih bogomolja i objasnili kulturološko-povijesnu i umjetničku dimenziju vjere koju zastupaju, kao i njezino značenje za formiranje i očuvanje identiteta u višekonfesionalnoj i višenacionalnoj zemlji BiH'', istaknuo je na koncu prof. Lasić.

Kopirati
Drag cursor here to close