Sastanak s predstavnicima RH

UHAKUD - lider očuvanja kulture

Susret izaslanstva UHAKUD-a u BiH s institucijama kulture u RH i predsjednicom Grabar-Kitarović
Kultura / Flash | 25. 03. 2019. u 22:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR UHAKUD / UHAKUD u posjeti institucijama kulture u Republici Hrvatskoj

Članovi Upravnog odbora Udruge hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava u BiH (UHAKUD-a u BiH) proteklih su dana bili u posjetu institucijama kulture u Republici Hrvatskoj (RH) i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Izaslanstvo koje je predvodio predsjednik UHAKUD-a Vedran Vidović činili su još i  predsjednik Skupštine UHAKUD-a Nikica Martinović i član Upravnog odbora Toni Marić.

Posjetili su organizatore nekoliko Smotri folklora u Hrvatskoj kao i više institucija koje se bave suradnjom na području kulturnih aktivnosti Hrvata u BiH.

Foto: PR UHAKUD / UHAKUD u posjeti institucijama kulture u Republici Hrvatskoj

U petak 22. ožujka sastali su se sa organizatorima Vinkovačkih jeseni i Đakovačkih vezova.

Već pet godina neprekidno traje suradnja u razmjeni programa između Državne smotre izvornog folklora Hrvata u BiH koju organizira UHAKUD u BiH  i Vinkovačkih jeseni.

S organizatorima Đakovačkih vezova dogovoren je isti vid suradnje od ove godine.

Već od prethodnih godina UHAKUD je uspostavio suradnju i radi razmjenu programa s organizatorima smotri folklora Brodsko Kolo iz Slavonskog Broda, Na Neretvu misečina pala iz Metkovića i Smotre folklora Hrvatskog sabora kulture u Sisku.

Foto: PR UHAKUD / UHAKUD u posjeti institucijama kulture u Republici Hrvatskoj

Istoga dana u poslijepodnevnim satima izaslanstvo UHAKUD-a u BiH susrelo se s predstavnicima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH kao i s predstavnicima Hrvatske matice iseljenika. Na oba sastanka potvrđena je dosadašnja plodonosna suradnja i dogovoreni su okviri za nove projekte očuvanja nematerijalne kulturne baštine Hrvata u BiH.

U subotu 23. ožujka, na poziv partnera iz Republike Hrvatske, izaslanstvo UHAKUD-a susrelo se i predstavilo svoj rad predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović tijekom prijema koji za Hrvate iz BiH je organizirao Ured Predsjednice. Tom prigodom iskazana je puna podršku radu UHAKUD-a.

Vedran Vidović predsjednik UHAKUD-a u BiH istaknuo je kako rad UHAKUD-a u BiH dobiva dodatni zamah uključivanjem novih članova i pokretanjem novih projekata.

''Kroz proteklih devetnaest godina rada Udruga je izrasla u vrlo snažnog lidera očuvanja kulture kroz različite programe koji se uvijek temelje na stručnosti. Raduje nas činjenica da su pored instituciji iz BiH i relevantne institucije iz Republike Hrvatske prepoznale značaj naše Udruge te nam daju još snažniji poticaj za nastavak našega predanog rada'', dodao je Vidović.

Predsjednik Skupštine UHAKUD-a u BiH Nikica Martinović naglasio je kako se interes novih članova za rad UHAKUD-a povećava jer su prepoznali značaj i kvalitetu rada na očuvanju kulturne baštine Hrvata u BiH koju vodi UHAKUD u BiH. Martinović ističe i kako svaki projekt ima svoj stručni kolegij i partnere s kojima se vrši razmjena najkvalitetnijih programa.

Toni Marić, član upravnog odbora UHAKUDA-a u BiH dodaje kako UHAKUD u BiH u svojim projektima prati najnovije globalne trendove u primjeni novih tehnologija i načina komunikacije.

U suradnji s partnerskim udrugama vodi projekte edukacije mladih članova HKUD-ova za digitalizaciju sadržaja vezanih za nematerijalnu kulturnu baštinu, naglasio je Marić dodajući kako je namjera UHAKUD-a u BiH zabilježiti, obraditi, digitalizirati i prezentirati izvornu tradicijsku kulturnu baštinu krajeva iz kojih dolaze članovi UHAKUD-a u BiH i partneri.


Glavni projekti UHAKUD-a u BiH:

1.    Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH
(održava se 11. svibnja 2019. u Mostaru)

2.    Seminara folklora Hrvata u BiH
(održava se od 25. do 28. srpnja 2019. u Mostaru)

3.    Susret zborova u BiH

4.    Škola tradicijskih glazbala
(održava se od 25. do 28. srpnja 2019. u Mostaru)


Projekti se provode uz podršku institucija iz BiH i RH.

Kopirati
Drag cursor here to close