Britanija

Suša otkrila arheološke senzacije

Zahvaljujući tragovima u usjevima i na travi, koji se bolje vide iz zraka jer je uslijed suše vegetacija zakržljala, vide se tragovi naselja iz željeznog doba...
Kultura / Flash | 16. 08. 2018. u 08:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najtoplije ljeto u Britaniji u posljednjih nekoliko desetljeća otkrilo je takozvane tragove u usjevima (cropmarks) diljem zemlje koji ukazuju na arheološke lokacije različite starine, prenijela je Srna.

Zahvaljujući tragovima u usjevima i na travi, koji se bolje vide iz zraka jer je uslijed suše vegetacija zakržljala, vide se tragovi naselja iz željeznog doba, rimskih farmi, pa čak i neolitskih spomenika starih više tisuća godina, rekli su danas arheolozi.

Arheolozi pokušavaju iskoristiti ovaj vreli val i analizirati sve konture i šare koje otkrivaju drevne lokacije, od Yorkshirea na sjeveru do Cornwalla na jugozapadu.

"Otkrili smo stotine novih lokacija ove godine, od kojih neki sežu u povijest od prije 6.000 godina", rekao je arheolog Damian Grady.

Rekao je kako je svaka nova lokacija zanimljiva na svoj način i da sva ta otkrića popunjavaju praznine u znanju o tome kako su ljudi nekada živjeli.

Arheolozi pokušavaju mapirati lokacije kako bi se utvrdio značaj ostataka ispod samih tragova kao i načini njihove zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close