Prijestolnica

Suprotnosti se privlače: Banja Luka predala pismo kandidature

Govoreći o banjalučkoj kandidaturi, Radojičić je ukazao da je slogan kandidature ''Suprotnosti se privlače'' i naglasio da je taj korak uslijedio godinu i pol nakon ulaska u taj veoma zahtjevan posao.
Kultura / Flash | 05. 10. 2018. u 15:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Banja Luka uputio je Europskoj komisiji aplikaciju kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine, čime je i službeno ušao u trku za najprestižnije europsko priznanje iz oblasti kulture, objavili su danas gradonačelnik Igor Radojičić i šef Tima za kandidaturu Marko Bilbija.

Kako je najavljeno, banjalučka aplikacija trebala je stići u Bruxelles u ponedjeljak, nekoliko dana prije formalnog isteka roka za dostavljanje prijava zainteresiranih gradova.

Trenutno, Banja Luka je jedini grad iz Bosne i Hercegovine koji je podnio kandidaturu, s tim da postoje najave da bi to mogao učiniti i Mostar, kao i albanska Tirana i norveški Bodo.

Govoreći o banjalučkoj kandidaturi, Radojičić je ukazao da je slogan kandidature ''Suprotnosti se privlače'' i naglasio da je taj korak uslijedio godinu i pol nakon ulaska u taj veoma zahtjevan posao.

''Nakon više od godinu i pol dana posla, došli smo do ovog koraka. Početkom prošle godine smo u Skupštini grada jednoglasno usvojili odluku da Banja Luka bude kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine. Na osnovu te odluke, Tim za pripremu aplikacije je izradio i Strategiju razvoja kulture grada za sljedećih deset godina. Isti tim je predano radio i na prijavi koja predstavlja naše viđenje Banja Luke 2024. godine i sadržaja kulture u tom gradu'', rekao je Radojičić.

Dodao je i kako je optimist, kad je riječ o prvom krugu kvalifikacija, i da Banja Luka, svojom kulturnom scenom i potencijalom, zaslužuje da ponese tu laskavu titulu.

''Do kraja godine, u Bruxellesu se odlučuje o prihvatljivosti i to je prva stepenica u kojoj se gradovi kandidati ocjenjuju ispunjavaju li formalne pretpostavke. Ukoliko prođemo prvi krug, onda ulazimo u sljedeću godinu s potrebom da prihvaćenu preliminarnu prijavu dalje dorađujemo tijekom cijele 2019. godine, a potom bi ušli u finalno odlučivanje o gradovima koji će ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture 2024. godine'', istaknuo je Radojičić.

Šef Tima Marko Bilbija je kazao da su se u pripremi aplikacije potrudili da što šire zahvate kulturnu scenu na području grada, da razgovaraju sa svima, ne samo s onima koji kreiraju kulturni sadržaj već i s publikom i predstavnicima institucija.

''Bez obzira na to što se radi o prvoj stepenici, već smo ostvarili određene rezultate kao što je Strategija razvoja kulture za sljedeće desetljeće, tako da imamo naznake o rezultatima, ostvarenim u zadnjih godinu dana. Konkurencija je snažna, ali mislim da smo uradili dobru aplikaciju koja je intenzivno rađena godinu i pol dana'', zaključio je Bilbija.

Kopirati
Drag cursor here to close