Mostar

Stvaralaštvo Ružice Soldo: Dodir sa svemirom

Kultura / Flash | 29. 03. 2017. u 11:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu književnih susreta Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, danas je u Mostaru predstavljeno književno stvaralaštvo Ružice Soldo.

Tom prigodom je istaknuto kako Ružica Soldo piše i objelodanjuje pjesme na više jezika (pored hrvatskog, na njemačkom, engleskom, talijanskom i španjolskom jeziku) te da poseban značaj njenoj poeziji daje njezina lirska snaga koja obiluje visokom pismenošću svim osnovnim i dodatnim književnim priborima.

Ružica Soldo pokazuje kako se jednostavnim pjesničkim izrazom dodiruju mjesno i svemir, kako se samom jednostavnošću dodiruje savršenstvo, onom jednostavnošću do koje treba narasti. Njenu poeziju valja prihvatiti kao prirodno stanište autoričina identiteta u kojemu je ona sasvim ugnijezdila svoj umjetnički habitus iz kojega do nas dopiru uvidi u sam život, svijet, prostor i vrijeme, rečeno je na predstavljanju.

Ružica Soldo rođena je 1956. godine u Dobrkovićima (općina Široki Brijeg). Do sada je objavila osam knjiga pjesama, a uskoro će biti objavljene deveta i deseta. Dobitnica je renomirane književne nagrade „A.B. Šimić“ za knjigu pjesama „Sanjar“ te nagrade Fondacije za nakladništvo-Sarajevo 2007., kao i nekoliko japanskih nagrada za haiku poeziju. Također je dobitnica dviju UNESCO-vih nagrada za kulturu, specijalne nagrade za ženu godine za kulturu u BiH po izboru časopisa „Žena 21“, Rektorove nagrade na Sveučilištu u Mostaru, te nagrade za najbolju asistenticu u Europskom parlamentu.

Književna srijeda upriličena je u Otvorenoj čitaonici Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Kopirati
Drag cursor here to close