Loše stanje

Studenti traže hitnu obnovu Doma ZAVNOBIH-a

Studenti su zatražili hitnu obnovu Doma ZAVNOBIH-a.
Kultura / Flash | 26. 11. 2017. u 16:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Traži se obnova  / Anadolija

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu danas je uz podršku Rektorata, organizirao univerzitetsku posjetu Mrkonjić-Gradu (Varcar Vakufu) i Jajcu, povodom obilježavanja 25. studenog Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Sarajevski studenti zatražili su hitnu obnovu Doma ZAVNOBIH-a, koji je u izuzetno lošem stanju, te je prepušten propadanju i trajnom nestanku, kako bi se i na taj način izbrisalo sjećanje na najsvjetlije trenutke naše antifašističke historije - priopćeno je iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

U priopćenju se navodi da su studenti danas podsjetili na vrijednosti i značaj ZAVNOBIH-a, posebno ističući jedinstvo svih naroda naše države koje je tada izraženo, u želji za životom u slobodnoj i modernoj državi Bosni i Hercegovini, kakvoj danas težimo.

Također je ukazano na izuzetan značaj 25. studeni, upravo zbog toga što je tog dana nakon gotovo 500 godina obnovljena državnost naše domovine uz puni konsenzus i podršku svih njenih naroda, u okviru njenih povijesnih granica.

''Podsjećamo da su te granice potvrđene na Drugom zasjedanju AVNOJ-a, održanom u Jajcu 29. Studenog  1943. godine, te da njihovih promjena nema niti smije biti bez punog konsenzusa svih njenih naroda, koji jedino može biti izražen na referendumu koji bi se održao na teritoriji cijele države Bosne i Hercegovine. Time se isključuje bilo kakva mogućnost razmjene teritorija i promjene prirodnih i historijskih granica'', navodi se u priopćenju.

Sarajevski studenti su odlučni u tome da će i dalje, kao nositelji budućnosti naše zemlje, činiti sve da zaštite njenu državnost i suverenost, poručio je predsjednik SPUS-a Merim Serdarević iz Varcar Vakufa (Mrkonjić- Grada).

Kopirati
Drag cursor here to close