Interacademia 2019

Likovnjaci regije stižu u Hercegovinu

Ovogodišnja Interacademia počinje 28. i traje do 31. svibnja, a izložba radova će svečano biti otvorena u Galeriji ALU Široki Brijeg 29. svibnja u 20 sati.
Kultura / Flash | 17. 05. 2019. u 11:42 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika međunarodna likovna izložba Interacademia ponovno otvara svoja vrata za umjetnička djela iz regije te okuplja stručnjake s nekoliko visokoškolskih institucija koji će se predstaviti na konferenciji o europskim prijestolnicama kulture jugoistočne Europe, te će tako treći put obogatiti Hercegovinu još jednim hvale vrijednim kulturnim događanjem.

Ovogodišnja Interacademia počinje 28. i traje do 31. svibnja, a izložba radova će svečano biti otvorena u Galeriji ALU Široki Brijeg 29. svibnja u 20 sati. Ovogodišnji događaj okuplja stručnjake iz devet visokoškolskih likovnih institucija regije. Tako će nam se predstaviti umjetnici iz Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg, Akademije likovnih umjetnosti Trebinje, Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, Akademije umjetnosti Banja Luka, Akademije likovnih umjetnosti Zagreb, Fakulteta likovnih umetnosti Beograd, Akademije umetnosti Novi Sad, Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje i Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka.

Projekt je obuhvatio četiri države čiji će likovni umjetnici i stručnjaci doprinijeti razmjeni i stvaranju ideja, razmjeni znanja te što boljoj suradnji između visokoškolskih umjetničkih institucija. Tema ovogodišnjih panel-diskusija je regija jugoistočne Europe u okviru europskog kulturnog prostora na kojima će se razgovarati o Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu i njenim raznolikostima koje je moguće ponuditi Europi, Mostaru kao sjecištu kultura te i o projektu Mostara kao prijestolnici kulture.

Jedan od pokretača projekta Josip Blažević kaže kako je Interacademia pokrenuta 2015. godine s ciljem profiliranja Mostara kao svojevrsnog likovnog središta područja koje obuhvaća Bosnu i Hercegovinu i susjedne države te promoviranja i jačanja produkcijskih i razvojnih kapaciteta likovne akademske zajednice, odnosno poboljšavanja uvjeta za kulturni razvoj i međudržavnu kulturnu suradnju.

''Ono što je jako važno jest činjenica da je projekt svaki put širi i kvalitetniji. Godine 2015. u Mostaru smo okupili šest visokoškolskih likovnih institucija (Široki Brijeg, Trebinje, Sarajevo, Zagreb, Beograd i Cetinje), dvije godine poslije pridružila nam se i Banja Luka, a ove godine su tu još i Rijeka te Novi Sad. Posebno je važno da su ova dva grada europske prijestolnice kulture 2020. i 2021. godine, a Mostar to nastoji postati, pa će nam njihova iskustva svakako dobro doći'', optimističan je Blažević.

Inače, organizator ovog projekta je Udruga građana 'Krug' iz Mostara koji se provodi u okviru projekta 'Dijalog za budućnost' čiji je cilj uspostavljanje suradnje s različitim zainteresiranim stranama koje će dobiti priliku da upotpune svoje vještine za dijalog u zajednici. Projekt je razvijen na inicijativu i pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, a zajednički ga provode UNICEF, UNDP i UNESCO.

 

Kopirati
Drag cursor here to close