Prijestolnica

Mostar 2024 - Sve je premostivo, je li i novac?

Salem Marić, čelnik mostarskog ogranka SDA, rekao je kako su političke stranke u ovom slučaju u ulozi Gradskog vijeća.
Kultura / Flash | 13. 02. 2019. u 13:33 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podrška kandidaturi Mostara za europsku prijestolnicu kulture 2024. godine neupitna je, složni su mostarski ogranci SDP-a i SDA.

Međutim, te stranke zatražile su od tima Mostar 2024 da im se dostave detalji projekta kako bi, uvjerivši se u njegovu transparentnost, stavili svoj potpis na aplikaciju koja će biti poslana u Bruxelles.

Apsolutna podrška

Salem Marić, čelnik mostarskog ogranka SDA, rekao je za Bljesak.info kako su političke stranke u ovom slučaju u ulozi Gradskog vijeća.

''Mi i dalje apsolutno dajemo podršku kandidaturi Mostara za europsku prijestolnicu kulture što smo pokazali i našim prvim potpisom na prvu aplikaciju. Sad je Mostar ušao u ozbiljniju priču'', rekao je Marić i dodao kako je SDA na sastanku s mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem zatražila da joj se dostave izvještaji i aplikacija koja će se slati.

''Tražimo veću transparentnost projekta, da znamo što ćemo potpisati i da zajednički odlučujemo o tome, a ne da se o tome odlučuje pojedinačno'', rekao je Marić.

Edin Zagorčić, čelnik mostarskog SDP-a koji je također zatražio dodatna pojašnjenja o projektu, rekao je pak kako je stav njegove stranke jasan a to je da je kandidatura projekt koji je prevažan za Mostar.

Od ideje se ne smije odustati

''Mislim da nitko nema pravo da ga dovede u pitanje i da se projekt ispolitizira. Inzistiramo na većoj transparentnosti protoka novca, hoće li to opteretiti proračun u kojoj mjeri i na koji način će se to vraćati. Želimo da stranke dobivaju dokumente koji ukazuju na transparentan rad'', rekao je Zagorčić za Bljesak.info.

Dodao je kako je projekt afirmativan te da će doprinijeti promociji Mostara.

''Predviđen je da radi na razvoju inkluzivnog društva i na promociji zajedničkih vrijednosti i kao takav je SDP-u apsolutno prihvatljiv'', rekao je.

Damir Džeba, čelnik Gradskog odbora HDZ BiH Mostara rekao je kako daje potpunu podršku.

''Projekt treba podržati i da projekt uspije svi trebamo dati svoj doprinos'', rekao je Džeba.

Mostarske ''glavne'' stranke, iako se u pojedinim medijima pojavila informacija da dižu ruke od projekta, suglasne su da se od ove ideje ne smije odustati. Bitno je samo, kako kaže Marić, da sve bude transparentno.

''Bit će tu neki infrastrukturni projekti i timovi. Želimo znati što je sve to. Nismo u toku što će se sve raditi. Jednostavno nismo u toku'', rekao Marić.

Josip Blažević, iz tima zaduženog za mostarsku kandidaturu za Bljesak.info kaže kako ''nije riječ o uskraćivanju potpore stranaka projektu kao što su neki mediji prenijeli, barem ako je suditi po dopisu koji su poslali''.

Anketa pokazuje sumnje

''SDA i dalje podržava ideju EPK 2024, ali za konkretnu potporu u drugom krugu traži izvješće o dosadašnjim rezultatima i financijama, infrastrukturne ideje i ljudske i tehničke resurse te planove za buduće korake po pitanju aplikacije za drugi krug'', rekao je Blažević i dodao kao su zahtjevi sasvim opravdani.

Podsjećamo, mostarska kandidatura za prijestolnicu kulture 2024. godine prošla je u drugi krug. Aplikacija pod naslovom ''Sve je premostivo'' predstavljena je mostarskoj javnosti a u njoj su nabrojani projekti koji bi trebali poboljšati stanje u Mostaru i to ne samo ono kulturno. No mnogi su skeptični i ne smatraju da je Mostar zaslužio tu titulu.

 


U anketi portala Bljesak.info, u kojoj je do trenutka pisanja ovog teksta sudjelovalo 4.059 ljudi, prevladava broj onih koji misle da je Mostar daleko od kandidature.

Tako većina, njih 2.295, misli kako Mostar uopće nema kulture. Njih 1.432 smatra da Mostar ima šanse postati europska prijestolnica kulture, a samo 332 da Mostar to već jest.

Reakcija Naše stranke i HSP-a

Iz Naše stranke podsjećaju da su oni, na prvom sastanku političkih stranaka u vezi s ovom temom, bili jedini koji projektu nisu dali podršku.

''Mi nikad nismo bili protiv projekta Mostar 2024. Naše politike upravo prepoznaju važnost i ulogu kulture i umjetnosti generalno, pogotovo u sredinama kakva je Mostar. Razlog zašto smo ipak u rujnu 2017. godine, kada je održan prvi sastanak na kojem je gradonačelnik Ljubo Bešlić tražio političku podršku od nas, rekli ne, je naše nezadovoljstvo dosadašnjim načinom trošenja i preraspodjele novca iz gradskog proračuna'', izjavila je Irma Baralija iz Gradskog odbora Naše stranke Mostar.

HSP daje podršku

Lazo Rajič, predsjednik ŽV HSP BiH HNŽ javnosti se obratio, reagirajući na članak portala Klix.ba u kojem se navodi da je na jučerašnjem sastanku koji je trebao osigurati političku podršku stranaka za nastavak kandidature, jedini potpis podrške stigao iz mostarskog odbora HDZ-a BiH.

''Taj tekst ne odražava stvarno stanje oko potpore stranaka Kandidaturi Mostara za EPK2024. Na prošlom sastanku, održanom 5. veljače 2019. godine većina stranaka dala je potporu ovoj kandidaturi a između ostalih i Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine te ne želimo da se ovakve objede iznose na naš račun.'', napisao je Rajić u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close