Fali vam...

Stotine institucija odbijeno na pozivu Federalnog ministarstva kulture

Na listi se našao i Grad Mostar koji je aplicirao za projekat "Winterwill - Zimski grad i doček Nove 2021." i "Obljetnica obnove Starog Mosta i upisa na Listu UNESCO", ali je odbijen zbog neovjerenog bilansa stanja, računa prihoda i rashoda...
Kultura / Flash | 28. 08. 2020. u 16:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na adresu Federalnog ministarstva kulture i sporta pristigle su stotine prijava na nekoliko objavljenih javnih poziva, a objavljeni su i odbijeni projekti i institucije zbog formalno-pravnih nedostataka, piše Akta.

Tako je Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, koja je aplicirala za pripremu i realizaciju knjige "Sintetička tehnologičnost u savremenoj umjetnosti“, odbijena jer je nedostajala potvrda nadležnog ministarstva financija na Javnom pozivu "Transfer za institucije nauke i kulture od značaja za BiH".

Uvjerenje o poreznoj registraciji - identifikacijski broj falio je Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH kako bi promovirali rad prema tipovima publike.

Problem sarajevskog Narodnog pozorišta za odobrenje projekta "Monografija sto godina" bio je u neispravo popunjenom zahtjevu, točnije, nedostajalo je vrijeme same realizacije.

Gazi Husrev-Begova biblioteka na potvrdi od banke nije imala upisan ID broj, te zato nije odobrena pomoć za "Održavanje kontinuiteta u obradi i digitalizaciji bibliotečke i arhivske građe".

Još jedna sarajevska kulturna ustanova našla se na spisku odbijenih. Radi se o Sarajevskom ratnom teatru "SARTR", kojem je u dokumentima nedostajala potvrda nadležnog ministarstva financija ili pravnog lica na čije je ime otvoren depozitni račun.

Oko 100 institucija odbijeno za kulturu

Oko 100 institucija i projekata je odbijeno putem javnog poziva "Transfer za kulturu od značaja za Federaciju BiH".

Jedna od njih je i Fondacija "Sarajevo Navigator", koja nije dobila odobrenje za projekt "Ljeto na Žutoj tabiji" zbog nedostatka ID broja na potvrdi.

Udruženje rediteljica i reditelja u BiH imalo je sličan problem sa projektom "Međunarodna pozorišna i filmska konferencija o umjetnosti režije", ali je pored ID broja, falio i dokaz o realiziranim projektima.

Isti dokaz nedostajao je i Umjetničkoj galeriji BiH za projekat "Budimo odgovorni, spasimo baštinu!".

Na listi se našao i Grad Mostar koji je aplicirao za projekat "Winterwill - Zimski grad i doček Nove 2021." i "Obljetnica obnove Starog Mosta i upisa na Listu UNESCO", ali je odbijen zbog neovjerenog bilansa stanja, računa prihoda i rashoda, te neovjerenog rješenja o razvrstavanju djelatnosti.

Neovjeren Bilans stanja bio je nedostatak i KJP "Centar Skenderija" .

Općina Neum je također odbijena, dok je aplicirala za projekt "Međunarodni dani Mediterana Neum 2020.", jer sredstva iz prošle godine nisu opravdana do objave Javnog poziva.

Muzej Unsko-sanskog kantona aplicirao je za projekt završetka i postavljanja postavljanje stalnih muzejskih postavki u klosteru, ali su imali problem sa pogrešnim aplikacijskim obrazcem, nedostajali su dokumenti pod rednim brojevima 4, 5, 6 i 8, te Bilans stanja.

BZK "Preporod", Općinsko društvo Teočak odbijeno je jer je potvrda od banke bila na ime Općinskog društva Preporod Teočak, a aplikant je BZK "Preporod" Sarajevo.

Problem sa nedostatkom dokumenta o realiziranim projektima imao je i Muzej ratnog djetinjstva iz Sarajeva koji je aplicirao za projekt "Istraživačke aktivnosti Muzeja ratnog djetinjstva - video svjedočenja".

Općina Vitez je odbijena jer joj nisu opravdana sredstva iz prošle godine.

Grad Ljubuški je za projekat "Ljubuško kulturno ljeto 2020." odbijeno iz više razloga - nedostaje ID broj na potvrdi od banke, ali i Rješenje o razvrstavanju te neovjereni bilansi stanja i uspjeh.

A što je sa sportom...?

Kada je riječ o Transferu za sport od značaja za FBiH, također je objavljen spisak odbijenih institucija, kojih je nešto manje od 300.

Grad Gradačac je tako odbijen za nabavku mobilijara na Gradskom stadionu Banja Ilidža jer su im nedostajali dokazi o prethodno realiziranim projektima.

Iz istih razloga, odbijen i sportski auto klub "Komotin" koji je ovim sredstvima želio realizirati auto trku "Plivska Jezera 2020".

Planinarsko društvo "Orlova stina" imalo je namjeru sanirati krovište u sportsko planinarskom domu "Blidinje", ali su odbijeni iz istih razloga. Kako je navedeno, dostavili su samo fotografije bez biltena, članaka..

Udruženje Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine odbijeno je zbog nedostatka aktualnog izvoda iz registra.

Pogrešan aplikacijski obrazac i nedostatak potvrda o članstvu u jednom od strukovnih saveza su bili problemi Sportskog saveza BiH koji je odbijen za dva projekta.

Na javnom pozivu "Transfer za obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa" odbijeno je oko 50 aplikanata.

Među njima je Općina Posušje koja nije opravdala sredstva iz prošle godine, a iz istog razloga odbijena je i Solana d.d.

Kopirati
Drag cursor here to close