Program

Što vas sve očekuje na manifestaciji Kulturno ljeto župe Goranci

Kultura / Flash | 06. 07. 2016. u 05:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S ciljem promocije prirodnih ljepota jedne od najstarijih mostarskih župa, koja je osnovana daleke 1871.godine, a u kojoj prema posljednjem popisu pučanstva danas živi oko dvjestotinjak mještana organizatori mladi i agilni ljudi s blog portala Goranci online i Eko udruge Vilino polje po treći put za redom organiziraju kulturno-zabavno-sportsku manifestaciju Kulturno ljeto župe Goranci, priopćeno je.

Program ovogodišnjeg izdanja Kulturnog ljeta obuhvaća Izložbu radova pristiglih na Natječaj Prirodne ljepote zavičaja koji je otvoren od petka, 1. srpnja, a s kojega će 20 najboljih fotografija autentičnih pejsaža i lokaliteta Hercegovine biti izložene na izložbi u nedjelju, 31. srpnja u Gorancima.

Raspored događanja:

9. srpnja - Predstava „Učiteljice“

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo "Didak" iz Gradnića (Čitluk) osnovano je krajem 2010., a godinu dana nakon toga u sklopu njega i dramska sekcija. U nepunih pet godina dramska sekcija je postavila dva kazališna komada, koja se snažno referiraju na život i djelo istaknutog hercegovačkog franjevca, prosvjetitelja, graditelja, humanitarnog djelatnika i pučkog tribuna, fra Didaka Buntića (1871.-1922.).

U listopadu 2012. izveden je komad "U godinama gladi" po tekstu fra Ante Marića, a u režiji glumice i profesorice teatrologije iz Mostara Tine Čović Laco. Komad tematizira ulogu fra Didaka u zauzimanju kod austrogarskih vlasti ratne 1917. za tisuće hercegovačkih mališana, koji su zahvaljujući ponajprije njegovoj požrtvovanosti, bez obzira na naciju i vjeru, svoj spas našli u Slavoniji. Ova je predstava polučila ogroman uspjeh kod publike, gostujući diljem BiH i Hrvatske, a predstavila se i publici u Zurichu (Švicarska). Na 26. smotri amaterskog kazališnog stvaralaštva u Retkovcima kod Vinkovaca (Hrvatska) nagrađena je s pet nagrada među kojima je i ona za nagradu publike, najbolju žensku ulogu cijele Smotre, te nagrada za režiju.

U listopadu prošle godine praizveden je tekst Dragana Komadine "Učiteljice" u režiji glumca HNK Mostar Roberta Pehara. U veljači ove godine na 28. smotri u Retkovcima "Učiteljice" su nagrađene za najbolji tekst i režiju, a nagradu za najbolju žensku ulogu u predstavi dobila je i Ana Vučić. Ovo je prvi nastup u okviru 45. Festivala amaterskog stvaralaštva Bosne i Hercegovine u Bugojnu. Ono što snažno karakterizira dosadašnje postavke dramske sekcije iz Gradnića jest dojmljiv spoj pučkog, folklornog i tradicijskog, te prije svega etnoglazbenog naslijeđa ovog kraja Hercegovine. Zahvaljujući Kulturnom ljetu ovu predstavu ćete moći vidjeti u Gorancima.

31. srpnja - Izložba sa foto natječaja „Prirodne ljepote zavičaja“ i izložba radova umjetnika amatera

Izložba sa foto natječaja „Prirodne ljepote zavičaja“ i izložba rukotvorina umjetnika amatera održat će se u Parku Doline. Uz slike sa foto natječaja, posjetitelji će moći vidjeti rukotvorine umjetnika amatera od kojih su drvorez, akvarel, zlatovez, dekopaž i druga umjetnička ostvarenja uz ugodnu glazbu.

12. kolovoza - Pučko veselje

Pučko veselje na kojem će nastupiti članovi lokalnih KUD - ova i pjevačkih skupina koje njeguje tradicionalnu kulturnu i glazbenu baštinu Hercegovačkoga kraja kroz: trusu, taraban, gusle, bećerac i gangu.

21. i 22. kolovoza - IV. Memorijalna utrka konja

Četvrta Memorijalna utrka konja koja se već tradicionalno organizira u spomen na Antu Tomića – Frica i Miroslava Krešića – Miću, rano preminule Gorančane i velike zaljubljenike u konjički sport i očuvanje tradicije uzgoja konja na Bilima.

11. rujna - MTB biciklistička utrka

MTB bicikslistička adrenalinska utrka na autentičnim lokalitetima Goranaca o čijim se ljepotama priča i piše i izvan granica Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close