Postavljene tijekom noći

Što će mostarskim kipovima kravate?

Tako su u Mostaru kravatu dobili: kraljica Katarina, Ilija Jakovljević, Ivo Andrić, Vladimir Prelog, Antun Branko Šimić, Aleksa Šantić i Bruce Lee.
Kultura / Flash | 18. 10. 2018. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na kipovima i bistama u Mostaru u večernjim satima u srijedu postavljene su kravate.

Kravate su postavili članovi Hrvatske kulturne zajednice Troplet, obilježavajući tako Dan kravate, priopćeno je iz te zajednice.

Foto: PR / Ilija Jakovljević sa kravatom

Tako su u Mostaru kravatu dobili: kraljica Katarina, Ilija Jakovljević, Ivo Andrić,  Vladimir Prelog, Antun Branko Šimić, Aleksa Šantić i Bruce Lee.

Od 18. listopada 2003. godine obilježava se Dan kravate, kada je u Puli izvedena autorska instalacija Marijana Bušića Kravata oko Arene, koju su prikazivale i neke svjetske televizijske postaje i na taj način vidjelo ju je više od milijardu ljudi.

Foto: PR / Mostarski Bruce Lee sa kravatom

Inače, kravata se smatra izvornim hrvatskim proizvodom koji se raširio Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima. Riječ kravata dolazi od francuske riječi ''croata''.

Kopirati
Drag cursor here to close