Objavljena odluka

Stjepan Mesić i službeno počasni građanin Sarajeva

Mesić se ranije obratoi pismom Gradskoj upravi u kojem je napisao da zbog cijelog slučaja sa Orhanom Pamukom ne želi biti počasni građanin Sarajeva.
Kultura / Flash | 18. 03. 2018. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Službenom listu objavljena je odluka o dodjeli priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva" koju je dobio bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Priznanje se dodjeljuje u obliku Povelje Grada Sarajeva, a Mesiću bi trebalo biti uručeno na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva. 

Međutim, sam Mesić, koji je ranije poručio da neće prihvatiti ovo priznanje dok se situacija ne iskristalizuje u vezi sa cijelim slučajem, javlja N1.

Prvobitno je za ovu nagradu je bio kandidiran turski književnik i dobitnik Nobelove nagrade Orhan Pamuk. Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća, koju čini sedam članova, prvobitno je bila “sedam na prema nula” za Pamuka kao počasnog građanina Sarajeva.

U međuvremenu četiri člana su promijenila mišljenje zbog, kako je navedeno, nedostatka elemenata za dodjelu nagrade nako čega su mediji prenijeli da je umjesto Orhana za ovu nagradu kandidiran Stjepan Mesić.

Međutim, kako je za N1 naveo sam Mesić, bivšem predsjedniku Hrvatske se niko iz Gradske uprave Grada Sarajeva nije javio u vezi kandidiranja, a nakon što je iz medija saznao za navodnu kandidaturu, odlučio se gradskim vlastima obratiti pismom u kojem je napisao da zbog cijelog slučaja sa Orhanom Pamukom ne želi biti počasni građanin Sarajeva.

Nagrade Grada Sarajeva dodjeluju se istaknutim pojedincima i kolektivima, onima koji doprinose ukupnom unapređenju i razvoju grada Sarajeva. Tradicionalno se dodjeljuju na Dan grada, 6. travnja.

Ovo priznanje dosada nitko nije odbio.

Kopirati
Drag cursor here to close