Problemi

Štetočine napadaju britanske muzeje

“Nema sumnje da ‘lockdown’ odgovara našim rezidentnim nametnicima”, rekla je konzervatorica Hilary Jarvis.
Kultura / Flash | 24. 02. 2021. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Epa / Ilustracija

Broj štetočina u britanskim muzejima i povijesnim zdanjima u prošloj se godini povećao zbog pandemije za 11 posto godini, priopćila je organizacija koja se brine o engleskoj baštini, National Trust.

“Nema sumnje da ‘lockdown’ odgovara našim rezidentnim nametnicima”, rekla je konzervatorica Hilary Jarvis.

“Nema posjetitelja i jedva da ima osoblja. Tišina, tama i mir savršeni su uvjeti za život ličinka i zrelih štetočina”, kazala je Jarvis, istaknuvši da se osobito povećao broja moljaca.

National Trust ispituje nove pristupe u borbi s moljcima, koristeći se malenim osama u kombinaciji s kemijskim feromonima.

Trichogramma evanescens parazitoidna je osa i prirodni je neprijatelj moljcima. Duga je samo 0,5 milimetra i polaže jaja u ličinke moljca pa se one ne mogu izleći. Osa poslije ugine prirodnom smrću i nije štetna ljudima.

Istodobno bi prskanje feromonima trebalo zbuniti muške moljce i spriječiti parenje.

“Nadamo se da će taj pionirski pristup zajamčiti praktičnu i održivu metodu kojom se bilo koja naša institucija može nositi s napastima”, rekla je Jarvis.

Prvi test novog pristupa bit će u u Blickling Hallu, povijesnoj palači u istočnoj Engleskoj, gdje moljci prijete tapiseriji koja prikazuje pobjedu Petra Velikog nad Šveđanima, što je bio dar ruske carice Katarine Velike bivšemu vlasniku posjeda, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close