Tvrdi prof. Amir Pašić

Starom mostu ne prijeti skidanje s UNESCO-ove liste, ali vrijeme je za inventuru

Ugledni arhitekt, profesor Amir Pašić mišljenja je da Mostaru ne prijeti opasnost od gubljenja statusa na UNESCO-ovoj listi, ali, kako naglašava, vrijeme je za inventuru i hitnu reakciju.
Kultura / Flash | 10. 08. 2021. u 07:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Liverpoolu nedavno oduzet status zaštićenog lokaliteta svjetske baštine, i to zbog izgradnje objekata na kultnim dokovima, a koji uključuju i izgradnju stadiona nogometnog kluba Everton, u brojnim gradovima koji su pod zaštitom UNESCO-a su se upalili alarmi.

Očigledno je kako je UNESCO odlučio pooštriti svoje kriterije, jer prijetnja se nadvila i nad spomenikom Stonehenge, dok se Ohridsko jezero uspjelo spasiti sa stavljanja na listu ugroženih spomenika, što je korak koji prethodi brisanju.

Bespravna gradnja

Najvećem gradu na Neretvi, odnosno Starom mostu i staroj gradskoj jezgri, prije nešto više od desetljeća je zbog izgradnje hotela ''Ruža'' prijetilo skidanje s liste zaštićenih na listu ugroženih spomenika, piše Avaz.

Iako se Mostar tada spasio, ipak u staroj gradskoj jezgri već godinama vlada kaotično stanje.

Zbog činjenice da je Mostar od 2012. godine bio bez zakonodavne vlasti, dosta toga je izmaklo kontroli, dok federalne instance zadužene za svojevrsni nadzor i zaštitu u tom području nisu previše marile za razne bespravne građevinske intervencije, postavljanje kioska, raznih štandova, uzurpiranje javne površine, ''nicanje'' privatnih parkinga, komunalnog nereda i, pogotovo, nečistoću.

Ugledni arhitekt, profesor Amir Pašić mišljenja je da Mostaru ne prijeti opasnost od gubljenja statusa na UNESCO-ovoj listi, ali, kako naglašava, vrijeme je za inventuru i hitnu reakciju.

Vjeruje da će se nova gradska vlast uhvatiti ukoštac sa svim problemima u staroj gradskoj jezgri. Iznosi da su neki koraci ka tome već načinjeni, poput nedavnog formiranja Vijeća Prostornog plana grada Mostara, ali i činjenice da je Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, na čijem je bio čelu, 2019. godine donijela novu odluku za ''Povijesno gradsko područje Mostara'' upravo s ciljem da se u tom dijelu grada uspostave nove mjere zaštite.

Obaveza Federacije BiH

''Stekli su se uvjeti da nova gradska vlast može vrlo efektno i brzo reagirati i prema menadžment planu sve ustrojiti. Optimističan sam da se sve to može posložiti, i to za svega nekoliko mjeseci i upravo je ovo moment da se odmah reagira'', podvlači prof. Pašić.

U novoj odluci Komisije obaveza Grada je da za cijeli prostor nacionalnog spomenika izradi ažurirani plan upravljanja, a Federacija BiH ažuriranu prostorno-plansku dokumentaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close