Donatori Mostara

Stari most svijetli povodom smrti Jacquesa Chiraca

Više puta je boravio u bolnici Pitié-Salpêtrière zbog plućne infekcije 2010., prosinca 2015. i rujna 2016. godine.
Kultura / Flash | 26. 09. 2019. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stari most će u četvrtak u 20 sati biti osvijetljen bojama zastave Francuske povodom smrti Jacquesa Chiraca, bivšeg predsjednika ove države, priopćeno je iz Centra za mir iz Mostara.

Direktor i osnivač Centar za mir Safet Oručević podsjeća da je Francuska bila jedna od prvih i najvećih donatora u procesu obnove Starog mosta koji danas u svijetu važi za međunarodni simbol mira i pomirenja.

Također, 1998. godine kao tadašnji francuski predsjednik Jacques Chirac je postao je član Fondacije za obnovu Starog mosta, a 2016. godine mu je uručena i međunarodna nagrada ''Mostar Peace Connection''.

Pročitajte još

 

Bivši francuski predsjednik Jacques Chirac umro je jutros. Njegov zet Frederic Salat Baroux potvrdio je tu vijest, rekavši da je Chirac imao razdoblje lošeg zdravlja, ne priopćivši više detalja, javio je britanski The Sun.

Više puta je boravio u bolnici Pitié-Salpêtrière zbog plućne infekcije 2010., prosinca 2015. i rujna 2016. godine.

Chirac je bio predsjednik 12 godina, od 1995. do 2007., a također je bio francuski premijer od 1974. do 1976., te od 1986. do 1988. godine.

U svijetu je najpoznatiji po tome što se protivio ratu u Iraku 2003. godine i zalaganju za veću zastupljenost francuskog jezika.

Juncker: Rastužila me vijest o smrti Chiraca

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker tužan je zbog vijesti o smrti bivšeg francuskog predsjednika Jaquesa Chiraca.

''Europa nije izgubila samo velikog državnika, već sam i ja izgubio dragog prijatelja. Želim mu odati počast, njemu i njegovom dugogodišnjem radu'', navodi se u priopćenju iz ureda Junckera.

Kazao je da će njegovo nasljedstvo ostati zauvijek u Francuskoj i Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close