Mostar

"Srebrenica danas": Izložba koja povezuje prošlost i budućnost

Kultura / Flash | 20. 04. 2016. u 17:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Srebrenica danas" je naziv izložbe fotografija autora Dejana Petrovića iz Novog Sada, koja je večeras otvorena u Centru za kulturu Mostar kao dio programa Godine kulture 2016. Austrija - Bosna i Hercegovina, u suradnji Erste Fondacije iz Austrije i austrijskog veleposlanstva u BiH, javlja agencija Anadolija.

Ideja organizatora je da ova postavka doprinese kulturi dijaloga u Bosni i Hercegovini, a predstavlja i vid podrške mirenja s prošlošću, življenja u sadašnjosti i stvaranja budućnosti.

Kroz fotografije i popratne tekstove, izložba predstavlja vizualni identitet grada i njegovih stanovnika te prikazuje novu, mladu generaciju koja odrasta u Bosni i Hercegovini i želi normalan život.

Zamjenik veleposlanika Republike Austrije u BiH dr. Wolfgang Thill koji je izložbu proglasio otvoreno je, govoreći o njezinom značaju i poruci koju ona nosi putujući po gradovima BiH, istaknuo da je Srebrenica apel za mir, solidarnost i ljubav prema svim ljudima.

"Mi smo ovu izložbu obuhvatili u našem programu godine kultura Austrija-BiH, iz razloga što i Austrija ima jedno slično iskustvo kada je riječ o masovnim zločinima, o genocidu i o prevazilaženju prošlosti. Ovo je putujuća izložba koju ćemo prikazati u mnogobrojnim gradovima BiH i drago mi je da je predstavljamo u Mostaru. Ova postavka sadrži osam postera uz tekstove koje su napisale poznate osobe kao što su bivši visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petrich, članica Parlamenta pokrajine Salzburg Doraja Eberle i drugi. On što mi želimo postići ovom izložbom jeste da se premaši i preradi ono što je iza nas i što se dogodilo u prošlosti te da se pokaže put ka mirnoj budućnosti", kazao je Thill. Austrijancima je bitno, kako je naglasio, da BiH bude mirna država koja će se razvijati.

"U Srebrenici se nakon Drugog svjetskog rata dogodio najveći zločin u Europi - genocid. Stoga je ova izložba nešto što treba doprinijeti prevazilaženju prošlosti, dijalogu i koncipiranju zajedničke budućnosti", poručio je zamjenik austrijskog veleposlanika.

Izložbu "Srebrenica danas" pokrenula je ERSTE Fondacija povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici i potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Prvobitno je otvorena 11. srpnja 2015. godine u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, kao dio službene ceremonije obilježavanja godišnjice stradanja u Srebrenici, nakon čega je krenulo putovanje izložbe kroz 11 bh. gradova govoreći o želji za normalnim životom u Srebrenici, ali i cijeloj BiH.

Izložbu "Srebrenica danas", svi zainteresirani mogu posjetiti u Centru za kulturu Mostar od 20. do 27. travnja. Pored Mostara, izložbu je moguće pogledati u Prijedoru, Tuzli, Bihaću, Banjoj Luci, Trebinju, Brčkom, Bijeljini, Foči i Zenici.

Kopirati
Drag cursor here to close