Pokušaji

Srbija još traži umjetnine koje su 'progutali' prosvjedi  

Do sada je vraćeno 35 slika, a podaci o onima za kojima se traga, nalaze se na stranicama MUP-a Srbije.
Kultura / Flash | 18. 07. 2018. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Srbije podnijela je krivičnu prijavu Tužiteljstvu protiv nepoznatih osoba zbog krađe slika, skulptura i mobilijara iz zdanja Doma Narodne skupštine u noći 5. listopada 2000. godine, pišu Večernje novosti.

List navodi kako je ovaj potez posljednji pokušaj da se vrati barem dio od 55 slika, ali i na desetine komada namještaja, koliko nedostaje iz bogate skupštinske riznice, kao i da se odgovorni za pljačku privedu pravdi.

Predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je kako je podnošenje prijave njezina građanska i nacionalna dužnost, jer je riječ o značajnim umjetničkim djelima koja pripadaju građanima i moraju biti pronađena i vraćena, prenosi Srna.

Ističući kako za krađu u zakonodavnom domu dosad nitko nije odgovarao, Gojković je navela da su komadi namještaja pronađeni tijekom jedne policijske racije u Kaluđerici, na internetskom-servisu "Kupujem-prodajem", ali i u Sokobanji.

To je samo djelić onoga što nedostaje iz parlamentarne postavke koja je prije tih događaja brojala 156 umjetničkih djela.

Nedostaju, između ostalih, slike "Konji" i "Glava" Petra Lubarde, "Otvorene kapije Beograda" Milića od Mačve, "Katedrala u Dubrovniku" Petra Dobrovića, kao i slike Milana Konjovića, Zore Petrović, Marka Čelebonovića i drugih.

Do sada je vraćeno 35 slika, a podaci o onima za kojima se traga, nalaze se na stranicama MUP-a Srbije.

''Neka djela je pronašla policija, ali ima i onih koji su vratili petooktobarske trofeje", navodi list.

Na beogradskom buvljaku pronađena je nekoliko dana poslije 5. listopada knjiga "Protokol Svetoandrejske skupštine", djelo neprocjenjive vrijednosti, koje čuva zapise sa događaja iz 1858. godine.

Pronašla ga je nekadašnja tajnica zastupničkog kluba JUL-a Milena Nikolić, kupila za 30 dinara i vratila u skupštinsku knjižnicu, navode "Novosti".

Kopirati
Drag cursor here to close