Samo jedan sat

Srbija gledanje u magarca plaća 80.000 eura

Na Twitteru je manično počela da se dijeli objava jedne korisnice ove društvene mreže, koja napisala da je Muzej suvremene umjetnosti u Novom Sadu za otkup samo jednog performansa platio 80.000 eura.
Kultura / Flash | 06. 06. 2018. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jednog umjetnika može proslaviti samo njegovo djelo. A što se u Srbiji smatra umjetničkim djelom vrijednim pažnje, ili još bolje vrijednim 80.000 eura, piše Espreso.rs.

Na Twitteru je manično počela da se dijeli objava jedne korisnice ove društvene mreže, koja napisala da je Muzej suvremene umjetnosti u Novom Sadu za otkup samo jednog performansa platio 80.000 eura.

Ono što dalje izaziva nevjericu svakako je sam performans, u kome umjetnica sat vremena gleda u magarca?! Da, magarca… Riječ je o djelu Ispovijest (Confession), umjetnice Marine Abramović. Postavlja se pitanje, kako će djelo Marine Abramović, koje je “nabavio” Muzej suvremene umjetnosti iz Novog Sada, doprinijeti kulturnom životu Novog Sada?

O čemu se u stvari radi u ovom performansu?

Naime, kako je opisano, ispovijest se usredotočuje na šokantne anegdote umjetnika. Tijelo koje je podvrgnuto fizičkom iscrpljivanju ostaje nepokretno u ovom videu (video je inače sklonjen sa YouTubea). Pažnja se tako prebacuje s fizičke na psihološku oblast. Iako ne govori, Abramović nam, navodi se, daje uvid u njenu problematičnu prošlost. Sjećanja na njeno djetinjstvo pojavljuju se kao tekst uz dno ekrana dok kleči pred magarcem. Oni stoje licem u lice kroz čitav komad.

U Srbiji vlada opća besparica, ima mnogo gladne djece, ali ipak, video u kome Marina Abramović nepomično 60 minuta sjedi i bez zvuka fiksira magarca koji stoji ispred nje, plaćen je više od 100.000 američkih dolara.

Valja naglasiti da je još u siječnju ove godine, Muzej “poslije dugih i teških pregovora”, ali uz podršku Vlade Republike Srbije, Ministarstva kulture i informiranja i premijerke Ane Brnabić, postigao dogovor sa umjetnicom o organizaciji njene retrospektivne izložbe.

Kopirati
Drag cursor here to close