Mostar

Spomenik na Rudniku: Poruka da na ovim prostorima nikad više ne dođe do rata

Kultura / Flash | 20. 01. 2016. u 13:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spomenik poginulim pripadnicima II. Bojne Rudničke bit će otvoren u četvrtak, 21. siječnja 2016. godine. Dario Pehar autor idejnog rješenja spomenika kaže kako je dvije godine radio na osmišljavanju ovog spomenika.

''Spomenik je odradila tvrtka Vilamont Jablanica. Radi se o dva kubusa, a na vrhu su dva goluba. Ove golubove je radio moj kolega akademski kipar Boris Jovanović'', rekao je Pehar za Bljesak.info.

Pehar je rekao kako je sama ideja za nastanak spomenika došla od naručitelja koji su naručili da u spomeniku mora biti križ kao vjerski simbol, oznaka bojne, te prikaz nacionalnog identiteta.

''Napravio sam skicu dva kubusa koja simboliziraju rimski broj dva kao simbol II. bojne, između njih se nadzire vjerski simbol, a gore na vrhu su dva goluba. Golubovi su simbol mira i poruka da na ovim prostorima nikad više ne dođe do rata'', rekao je Pehar.

Svečanost otvaranja spomenika poginulim pripadnicima II. Bojne Rudničke će se održati 21. siječnja 2016. godina u 14 sati u mostarskom naselju Rudnik.

Svečanom događaju nazočit će obitelji poginulih pripadnika II. Bojne Rudničke, predstavnici veterana i dragovoljaca Domovinskog rata, bivši pripadnici II. Bojne Rudničke, predstavnici Grada Mostara, Hercegovačko - neretvanske županije, predstavnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Crkve, te brojni drugi uzvanici.

Spomenik će blagosloviti vojni kapelan don Ivan Turudić.

Kopirati
Drag cursor here to close