Nova ideja

Spomenici posvećeni Drugom svjetskom ratu turistička atrakcija Balkana

Interes međunarodnih umjetničkih krugova za te spomenike izazvao je interes medija koji se bave putovanjima i turizmom, a time i turističkog sektora.
Kultura / Flash | 14. 05. 2019. u 15:12 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među rutama kulturološkog turizma na čijoj pripremi trenutno radi projekt Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) za razvoj i promociju turizma nalazi se i "Put balkanskih spomenika" koji obuhvaća čuvene spomenike posvećene Drugom svjetskom ratu u regiji.

Voditeljica projektnog tima RCC-a Snježana Derviškadić navela je da su, prije nego što su prepoznati u regiji, futuristička umjetnost i dizajn spomenika posvećenih Drugom svjetskom ratu bili u žiži međunarodne pažnje u nekoliko publikacija, umjetničkih projekata i prestižnih izložbi uključujući i izložbu u Muzeju moderne umjetnosti (MOMA) u New Yorku.

''Interes međunarodnih umjetničkih krugova za te spomenike izazvao je interes medija koji se bave putovanjima i turizmom, a time i turističkog sektora. Interes za arhitekturu spomenika posvećenih Drugom svjetskom ratu postoji na međunarodnom i regionalnom planu, a mi ćemo raditi na tome da od tih izvanrednih građevina napravimo turističke atrakcije koje će dovesti više turista u regiju. Povijest zapadnog Balkana je raznolika i opsežna i želimo da je na najbolji način iskoristimo za dobrobit naše regije i njegov ekonomski razvoj'', rekla je Derviškadić.

Na popisu od oko četrdeset spomenika posvećenih Drugom svjetskom ratu koji predstavljaju glavne kandidate za uvrštavanje u Put balkanskih spomenika su i Mushqete i Pishkash iz Albanije; Tjentište i Kozara iz Bosne i Hercegovine; Spomenik rudarima i Velanija sa Kosova; Barutana i Jasikovac iz Crne Gore; Makedonium i Prilep iz Sjeverne Makedonije; te Bubanj i Kosmaj iz Srbije.

Projekt Vijeća za regionalnu suradnju za razvoj i promociju turizma radi na pripremi i međunarodnoj promociji zajedničke regionalne turističke ponude, povećanju broja turista i prihoda, kao i broja zaposlenih u tom sektoru, priopćeno je iz RCC-a.

Kopirati
Drag cursor here to close