Dani sv. Ilije

Smotra folklora u Bosanskom Grahovu

Kultura / Flash | 22. 07. 2016. u 09:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru kulturno-vjerske manifestacije "Dani sv. Ilije" koja se održava u Bosanskom Grahovu od 16. do 23. srpnja, u dvorištu župne crkve sv. Ilije proroka u Obljaju po prvi put je održana smotra folklora koja je okupila osam kulturno-umjetničkih društava s područja Hercegbosanske županije i Središnje Bosne.

Najprije je na diplama, tradicionalnom instrumentu dinarskog kraja, nastupio dvojac KUD "Uništa" iz Uništa Miodrag i Josip Galiot, a potom su se redom predstavila sljedeća društva: KUD "Tribanj" Bila-Livno, KUD "Drvar" Drvar, HKD "Napredak" Kupres, HKUD "Sitan tanac" Šujica, HKUD "Dinara" ogranak Ljubunčić, KUD "Budućnost" Glamoč, a kao posebni gosti nastupili su članovi društva "Hrvatska žena kraljica Katarina" iz Novog Travnika.

Svi izvođači bili su odjeveni u narodne nošnje, a publici su se predstavili glazbeno-scenskim nastupom, tradicionalnim pjevanjem i plesovima.

Poseban su dojam ostavili mladi folkloraši iz Drvara izvođenjem romskih plesova, te mladići i djevojke iz Glamoča izvođenjem poznatog glamočkog "gluhog kola".

Organizator manifestacije koja je okupila preko 300 ljudi bila je Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine "Don Juraj Gospodnetić" Bosansko Grahovo, a pokrovitelj je bilo Udruženje građanki Grahovo.

Program je vodio kninski pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra.

Kopirati
Drag cursor here to close