Jubilej

Službeno otvoreni ‘’Dani berbe grožđa - Brotnjo 2015.''

Kultura / Flash | 20. 09. 2015. u 15:25 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Broćanskom trgu u Čitluku dopredsjednica Zastupničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH Borjana Krišto u nedjelju je svečano otvorila službeni dio jubilarne, 60. kulturno-turističke i gospodarstvene manifestacije ‘’Dani berbe grožđa - Brotnjo 2015.”

Nekoliko tisuća gostiju iz susjednih gradova i općina, prijatelja, uzvanika i ostalih posjetitelja, među kojima je bio veliki broj uzvanika iz diplomatskog zbora, ali i brojne folklorne skupine iz BiH i Republike Hrvatske, uveličali su čitlučku tradicionalnu manifestaciju.

Na smotri folklora, koja se održala odmah nakon otvaranja manifestacije, nastupilo je 11 HKUD-ova, a nastupili su brojni pjevači gange i bećarca, diplari, guslari, izvođači kolanja, truse i tarabana, humoristi i zabavljači te folklorne i pjevačke skupine i pojedinci, koji su predstavili izvođenjem drevnih običaja svojih krajeva, uglavnom vezanih za berbu grožđa i njegovu preradu u mlado vino.

Grupa ''Nešto između'' nastupila je kao predgrupa Općoj opasnosti, koja će zabavljati Brotnjake i njihove mnogobrojne goste.

Ovogodišnja, jubilarna čitlučka manifestacija održava se pod generalnim pokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića, ali i uz pomoć općine Čitluk i brojnih sponzora.

Cijelog dana na Broćanskom trgu u Čitluku svi posjetitelji ovogodišnjih Dana berbe grožđa mogli su u neograničenim količinama kušati glasovite sorte grožđa žilavku i blatinu i istoimena vrhunska vina brojnih broćanskih vinara, pjenušac, rakiju “lozu”, “ćukter” i ostale prerađevine od grožđa, uz uvjet da kupe čašu s logom 60. dana berbe grožđa.

Osim pića, bilo je tu i jela roštilja i ostalih broćanski hercegovački specijaliteta.

Brotnjaci, kao dokazano gostoljubivi domaćini, pobrinuli su se kako bi se večeras njihovi gosti i prijatelji sladili kvalitetnim sirom, pršutom i drugim broćanskim specijalitetima te najboljim domaćim vinima iz broćanske drvene bukare.

U posljednjih 20-ak godina čitlučki Dani berbe grožđa prerasli su lokalne okvire i postali jedinstvena, nezaobilazna i po mnogo čemu prepoznatljiva međunarodna kulturno-turistička i gospodarska manifestacija.

“Dani berbe grožđa - Brotnjo 2015.” počeli su još u petak otvaranjem izložbe slika akademskog slikara Miroslava Šetke u Galeriji Kluba Matice hrvatske te predstavljanjem knjige “Kraljevska gozba” čitlučkog autora Emila Raspudića,

Tada je predsjednik Matice hrvatske Čitluk Andrija Stojić kazao kako je akademski slikar Miroslav Šetka podrijetlom iz Čitluk Sela, a jedan je od autora loga i plakata koji je korišten za vrijeme posjeta pape Franje BiH u lipnju ove godine.

Iste večeri u hotelu Brotnjo predstavljena je vrijedna knjiga “Kraljevska gozba” Brotnjaka Emila Raspudića koji je tom prigodom dobio zahvalnicu načelnika općine Čitluk za sudjelovanje na manifestaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close