Stolac

Ovogodišnji Slovo Gorčina: Sublimacija književnosti, likovne umjetnosti, glazbe, filozofije

Gorčin Dizdar, Predsjednik Udruženja Slovo Gorčina je predstavio ovogodišnji program festivala, koji je sublimacija književnosti, likovne umjetnosti, glazbe, filozofije…
Kultura / Flash | 15. 07. 2020. u 16:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Program

U knjižari Buybook održana press konferencija povodom Festivala kulture Slovo Gorčina, koji će se održati u Stocu, 24. – 26. srpnja.

Odgovorno i strpljivo smo pratili razvoj zdravstvene situacije u Bosni i Hercegovini i Stocu, te u ovim izazovnim vremenima za svakoga od nas, potrudili se osmisliti način da održimo dugu tradiciju festivala, poštujući odluke i preporuke nadležnih tijela, poručili su organizatori. 

Slovo Gorčina je festival koji se održava od 1971. godine i bio je prepoznatljiv kulturni događaj u bivšoj državi. U ratu je doživio stanku od nekoliko godina, ali nakon toga je nastavio da živi, sa nastojanjem organizatora da mu vrate predratni sjaj.

Festival je zagovarao veliki bosanskohercegovački pjesnik Mak Dizdar još 1970. godine, u želji da objedini i u Stolac dovede cjelokupno bh. i jugoslovensko umjetničko stvaralaštvo.

Ove godine, na natječaj za prvu neobjavljenu zbriku poezije je pristigao rekordan broj rukopisa, njih 68, a žiri u sastavu Dubravka Bogutovac, Darko Cvijetić i predsjedavajući Alija Pirić je odabrao tri finalistice.

Gorčin Dizdar, Predsjednik Udruženja Slovo Gorčina je predstavio ovogodišnji program festivala, koji je sublimacija književnosti, likovne umjetnosti, glazbe, filozofije…

Ovogodišnje Slovo Gorčina započinje u petak, 24. srpnja, turističkim obilaskom gradske jezgre Stoca, u suradnji sa projektom Stolac: raskršće civilizacija; a nakon toga će uslijediti svečano otvorenje, dodjela nagrade Mak Dizdar najboljoj mladoj pjesnikinji u 2020. godini, te program posvećen ovogodišnjem gostu pjesniku, Semezdinu Mehmedinoviću, koji prvi put u Bosni i Hercegovini nakon rata čita svoju poeziju, i to upravo pod svodom Maka Dizdara. Večer se završava koncertom Mustra Orchestra.

Kopirati
Drag cursor here to close