spomenik

Slon u centru Travnika

Kultura / Flash | 19. 01. 2017. u 07:55 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Travničanin Josip Ledić, arhitekt, izradio je idejni projekt za trg u centru Travnika u blizini Bosanske ulice.

Iako je kasnio sa predavanjem svog idejnog rješenja na natječaj koji je ranije raspisala Općina Travnik, nada se da će njegova ideja biti uzeta u razmatranje u nekom sljedećem razdoblju.

Svom projektu Ledić je dao radni naziv “Trg književnosti“, što i odgovara prostoru uz neposrednu blizinu Gradske biblioteke, te motive posvećene Ivi Andriću.

''Sam oblik trga podsjeća na listove knjiga koji su nasumično naslagani jedan na drugi. Središnji dio trga zauzela bi brončana skulptura slona koji bi stajao na postolju u obliku knjige'', pojašnjava autor, te dodaje da je projektom planirano da se na toj knjizi ispiše naziv jedne od najznačajnijih pripovijetki Ive Andrića "Priča o vezirovom slonu".

Upravo taj naslov je odabran simbolično jer je ta pripovijetka iz travničkog života.
Arhitekta Ledić je na taj način želio slona predstaviti kao simbol Travnika, njegove bogate vezirske prošlosti te dio buduće suvremene razglednice grada.

''Planirana je i izgradnja pozornice u pozadini trga koja bi, također, imala oblik knjige, gdje bi se mogli organizirati događaji kulturnog karaktera, na otvorenom, te bi i na toj pozornici bio ispisan naziv još jednog Andrićevog djela "Travnička kronika", navodi Ledić.

Arhitekt je planirao i izgradnju četiri solarne klupe, a svaka od njih bila bi posvećena jednom od četiri velikana koji su svojim biografijama vezani za ovaj grad - Abdulvehab Ilhamija Žepčak, Ivo Andrić, Skender Kulenović i Zuko Džumhur.

Cilj njegovog rada, kako ističe, jeste promoviranje pisane riječi, književne umjetnosti, odnosno znamenitih bosansko-hercegovačkih književnika koji su svojim rođenjem, životom i djelom vezani za Travnik, prenosi Faktor.

Kopirati
Drag cursor here to close