Uloga muzeja

Škole bi trebale posjećivati muzeje

Glavna tajnica Balkanske mreže muzeja Aida Vežić navela je da je vrlo bitno jačati obrazovnu funkciju muzeja jer su oni dio obrazovnog sektora i da bi škole trebale imati naviku i obvezu da posjećuju muzeje.
Kultura / Flash | 20. 05. 2019. u 11:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muzejski radnici iz šest europskih zemalja okupili su se danas u Historijskom muzeju u Sarajevu na jednodnevnoj konferenciji "Meet, See, Do - LAB: Izvrsnost u muzejskoj edukaciji".

Cilj konferencije je stvaranje partnerstava sa muzejima iz Evropske unije, razmjena iskustva i jačanje muzejske edukacije u muzejima u BiH.

Glavna tajnica Balkanske mreže muzeja Aida Vežić navela je da je vrlo bitno jačati obrazovnu funkciju muzeja jer su oni dio obrazovnog sektora i da bi škole trebale  imati naviku i obvezu da posjećuju muzeje.

Dodala je da se odazvalo oko 40 sudionika, a, kako kaže, posebno su sretni što je konferencija uspjela privući i kolege iz Hrvatske i Slovenije. 

''Oko polovine sudionika su studenti sa Odjela za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu jer želimo da upravo oni sutra budu stručnjaci koji će pomoći muzejima da razvijaju što kvalitetnije, raznovrsnije i stalne programe koji će uključivati i djecu i odrasle'', rekla je Vežić.

Direktorica Udruge europskih židovskih muzeja sa sjedištem u Amsterdamu Eva Koppen istaknula je da je za njih muzejska edukacija jedna od glavnih zadaća prema javnosti i društvu u kojem djeluju.

''Smatrali smo da bi bila dobra ideja da udružimo snage s Balkanskom mrežom muzeja i Historijskim muzejom BiH kako bi podijelili iskustva židovskih muzeja iz Amsterdama, Varšave i Osla'', kazala je Koppen.

 

Kopirati
Drag cursor here to close