Književna večer

Sjećanje na ramskog književnika Rajka Glibu

Ova večer dio je projekta “Uz dolove Uzdol zove” nazvanom prema jednoj od Glibinih pjesama.
Kultura / Flash | 14. 12. 2019. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Održana je književna večer u petak, 13. prosinca 2019.  u sjećanje na ramskog književnika Rajka Glibu u organizaciji Narodne knjižnice Rama i Općine Prozor-Rama.

FOTO:Ramski vijesnik / Sjećanje na ramskog književnika Rajka Glibu

Ova večer dio je projekta “Uz dolove Uzdol zove” nazvanom prema jednoj od Glibinih pjesama. Knjižnica je projekt u suradnji s Agencijom za lokani razvoj prijavila u kategoriji projekata od značaja za kulturu u Federaciji BIH, a Federalno ministarstvo kuIture i športa na čelu s ministricom Zorom Dujmović odlučilo je podržati projekt. “Cilj nam je da projekt zaživi i bude trajna manifestacija. Imamo i mogućnost steći uvjete da organiziramo nagradu Rajko Glibo. Glibo nas je svakako zadužio i zaslužio je da večeras budemo ovdje“, rekla je ravnateljica Narodne knjižnice Rama Marija Bešker.

Večer je protekla uz mnogo dobre poezije i glazbe, a simbolično je otvorena Glibinom pjesmom “Ljudina”. Organizatori su ovu priliku iskoristili da publici predstave i Mariju Stojanović, mladu pjesnikinju iz Rame koja je nedavno dobila nagradu Ilija Ladin, a publici se predstavila upravo nagrađenim pjesmama “Dajte mi sutra” i “Ta oluja”.

FOTO:Ramski vijesnik / Sjećanje na ramskog književnika Rajka Glibu

Stojanovićeva ističe kako je za Glibina života bila jako mala i nije znala za njega te da nije niti sanjala da će jednog dana biti dio ovakve večeri. Stojanovićeva i Glibo inače dolaze iz istog, uzdolskog kraja, a ona poeziju piše od 2015. godine. “Inspiraciju pronalazim u svakodnevnom životu, a najveća inspiracija mi je božja ljubav. Nemam književni uzor, ali mislim da bi upravo Rajko Glibo bio dobar uzor svakome od nas“, dodaje Marija. Večer je protekla uz voditeljsku palicu Tonke Drežnjak, a ženski vokalni sastav Arabella večer je uljepšao svojim glazbeno-vokalnim izvedbama.

Kopirati
Drag cursor here to close