Gimnazija fra Dominika Mandića

Široki Brijeg: Fra Vendelin Karačić bio gost četvrtog susreta ''Na kavi s književnikom''

Učenike je najviše zanimalo što fra Vendelina potiče na književno stvaranje i otkud njegova ljubav prema ikavici i kolokvijalnom leksiku.
Kultura / Flash | 20. 02. 2019. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četvrti susret ''Na kavi s književnikom'' ugostio je u srijedu, 20. veljače u školskoj knjižnici širokobriješke Gimnazije fra Dominika Mandića, nakon Ante Kraljevića, Mije Tokića i Ivana Sivrića, književnika i svećenika fra Vendelina Karačića.

Na početku programa fra Vendelina je pozdravio i poželio mu dobrodošlicu profesor Miro Bošnjak, ravnatelj škole. Književnik Karačić tom je prigodom darovao školi nekoliko naslova knjiga koje je objavila širokobriješka Franjevačka galerija.

Program književnog susreta pripremile su gimnazijske profesorice hrvatskog jezika i književnosti: Marina Ćeškić, Blanka Kraljević, Ana Skoko i Anica Šušak, a u programu su sudjelovali članovi školske recitatorske sekcije: Iva Ljubić, Anamarija Skoko, Ilija Soldo, Lovro Kožul i Ante Naletilić. Interpretacije je na gitari pratio Marin Marić.

Foto: Bljesak.info / Na kavi s književnikom - fra Vendelin Karačić

Pokušavajući u programu predstaviti fra Vendelinovu književnu plodnost, dugovječnost i svestranost učenici su pročitali izbor iz njegovih pjesama, aforizama i šala. Nakon službenoga dijela programa razgovarali su sa svojim uvaženim gostom o njegovoj književnosti i ostalim pitanjima koja su se nametnula kroz kratki program njegova predstavljanja.

Učenike je najviše zanimalo što fra Vendelina potiče na književno stvaranje i otkud njegova ljubav prema ikavici i kolokvijalnom leksiku. Neki su se od njih prvi put ''ozbiljnije susreli'' s riječima kao što su stopanjica, umetaljka, prpoška, pušanija, počivaljka, mrginj koje su nekad bile neizostavni dio jezika kojim su govorili naši ne tako daleki pretci.

Obogaćeni novim spoznajama i ljepotom književnikova poetskog izričaja, učenici i profesori širokobriješke Gimnazije složili su se da su ovakvi i slični književni susreti vrlo značajni u promicanju ljubavi prema čitanju i otkrivanju bogatstva i vrijednosti domaćih književnika.

Na koncu književnog susreta s fra Vendelinom Karačićem organizatori su obećali nastaviti sa sličnim književnim susretima očito uspješnog programa kojim se promiče književnost i njeguje ljubav prema pisanoj riječi.

Kopirati
Drag cursor here to close