inicijativa

Sindikalno organiziranje: 'Danas biti novinar u Mostaru i nije neki uspjeh'

Kultura / Flash | 15. 03. 2016. u 12:08 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na okruglom stolu koji je danas u Mostaru organiziran u suradnji Kluba novinara Mostara i Udruge BH novinari potaknuta je inicijativa o organiziranju sindikalnog pokreta novinara i medijskih djelatnika u Mostaru.

''Političkim rječnikom, pokušat ćemo unutar vlastite medijske zajednice otkriti postoji li inicijativa, odnosno volja za sindikalnu organizaciju kako bi se eventualno i realizirala ta ideje'', kazao je Faruk Kajtaz, predsjednik mostarskoga Kluba novinara nakon okruglog stola na temu: "Sindikalno organiziranje medijskih djelatnika u Mostaru - potreba ili iluzija?".

Po njegovim riječima, problemi novinara u BiH, a posebice u Mostaru, su uistinu veliki i veliki dio njih suočen je s problemima na poslu, malom plaćom, vrlo lošim radnim ugovorima, otpuštanjima i slično.

''Danas biti novinar u Mostaru i nije neki uspjeh, a da bi se to promijenilo, treba uspostaviti sustav vrijednosti koji će poštivati novinarski rad'', ocijenio je Kajtaz, napominjući kako smatra da sindikalna organizacija tome može doprinijeti.

On je podsjetio da su u razvijenim i kapitalističkim zemljama sindikati izrazito razvijeni i vrlo važna karika u društvu. Pozvao je novinare i medijske djelatnike da razmotre svoj položaj i pokušaju se organizirati na način kako je organiziran i Klub novinara u Mostaru.

Po riječima novinara Ilije Šagolja, BiH kao država funkcionira na sebi svojstven način i od nje ovise i ekonomski i civilni dio društva.

Na okruglom stolu novinari su upoznati i s inicijativom da se formira koordinacija sindikalnih organizacija novinara i medijskih djelatnika na razini BiH, a predstavljen je i radni dokument, odnosno mogući prijedlog memoranduma o koordinaciji medijskih sindikata u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close