Trebinje

Simpozij ''Teologija u javnoj sferi'': Znanost i duhovnost se prožimaju i nadopunjuju

Kultura / Flash | 09. 02. 2017. u 11:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Trebinju je danas otvoren Četvrti simpozij "Teologija u javnoj sferi", koji je okupio eminentne teologe i znanstvenike iz različitih oblasti društvenog života.

Ministar znanosti i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić istakao je da je Simpozij postao tradicionalni skup koji je izborom tema zaintrigirao javnost i poslao poruke koje pomažu uspostavljanju mostova razumijevanja i suradnje ne samo među stručnjacima različitih profesija, već i ljudima različitih religijskih uvjerenja i konfesionalne pripadnosti.

"Uvjeren sam da ljudi poput vas mogu biti reperi za snalaženje u koordinatnom sustavu suvremenog društva jer znanost i duhovnost se ne sudaraju - one se prožimaju i nadopunjuju", rekao je Komić u obraćanju na otvaranju Simpozija.

On je izrazio uvjerenje da će se tradicija ovakvih susreta nastaviti i ubuduće i da će Četvrti simpozij "proteći u duhu kritičkog promišljanja sadašnjosti i budućnosti i da će pouke biti sažeti putokazi za sve nas".

Direktor Tajništva za vjere Republike Srpske Dragan Davidović poručio je da treba podržati ovakve skupove jer su Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Grad Trebinje u proteklih 25 godina pokazali mnogim financijski moćnim centrima da je dobra ideja početak svakog velikog uspjeha i ostvarenja novih i kvalitetno značajnijih iskoraka.

"Republičko tajništvo za vjere ovom simpoziju pruža apsolutnu podršku, što će činiti i ubuduće. Tu smo da podržimo slobodno mišljenje i stavove svih sudionika, bilo da su izneseni na panel-diskusijama ili u slobodno vrijeme", istaknuo je Davidović.

Prema njegovim riječima, ovdje nema zabrane ni za one koji misle da su u svemu u pravu, da su bezgrešni, a da im je moć neograničena. "Takvi na ovim mjestima sami sebe suspendiraju", istaknuo je on.

Pozdravljajući sudionike i goste simpozija protojerej stavrofor Vladimir Perišić, predsjednik Centra za filozofiju i teologiju u Trebinju, istaknuo je da je Centar osnovan sa ciljem da unapređuje znanstveno-istraživački rad u oblasti filozofije i teologije i njima srodnim područjima.

Prema njegovim riječima, cilj Centra je i da obrazuje stručnjake u ovoj oblasti, da "sistematizira i produbljuje znanja o našem kulturnom identitetu u europskom kontekstu, kao i da doprinosi razmjeni informacija i iskustava između istraživačkorazvojnih institucija, s jedne, i sveučilišta, s druge strane", javlja Srna.

"Sve ovo će Centar pokušati ostvariti organiziranje znanstvenih skupova, konferencija, okruglih stolova i tribina na regionalnoj i međunarodnoj razini, sudjelovanjem u znanstvenim projektima na regionalnoj i međunarodnoj razini, publiciranjem rezultata znanstveno-istraživačkog rada, te suradnjom sa srodnim institucijama", istaknuo je Perišić.

Izaslanik predsjednika Vlade Srbije Vladimir Božović rekao je novinarima da je veoma važno da se pitanje teologije u javnoj sferi osvijetli, ne samo sa teološkog, već i sa životno-realnog aspekta.

"Prvenstveno se trebaju čuti poruke mira i zajedništva u različitim narodima i vjerama. Zato pozdravljamo ulogu naše Crkve koja treba otvarati nova i sudjelvoati i postojećim važnim pitanjima, diskusijama i raspravama koje trebaju da tragati ne samo za smislom života, već za smislom našeg postojanja kao naroda", naglasio je Božović.

On je rekao da je zadatak ovakvih sipozija i Srpske pravoslavne crkve da pomogne da nova generacija odredi što je to srpski, nacionalni, državni interes, "da ga definiramo i u njegovom punom obliku i primjenjujemo sinergetski vezani za Crkvu".

Otvaranju simpozija nazočili su njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, umirovljeni vladika Atanasije, predstavnici sve tri vjerske zajednice, te eminentni teolozi i znanstvenici.

Tijekom trodnevnog trajanja, simpozij će obuhvatiti različite sadržaje: panel-diskusije, predavanja, predstave, izložbe, a bit će svečano zaključen euharistijskim slavljem u nedjelju, 12. veljače, u trebinjskom Sabornom hramu.

Prvog dana simpozija od 10.30 do 12.30 sati održava se prva panel-diskusija o temi "Sabornost i jedinstvo crkve u 21. stoljeću, uz osvrt na kritski sabor".

Sudionici diskusije su profesor Rade Kisić, Ignatije Šestakov i Vukašin Milićević, a moderator je Andrej Jeftić.

Od 17.00 do 19.00 sati o temi "Europa na raskršću: kriza i budućnost europskog identiteta" govorit će Vuk Jeremić i profesori Dejan Jović i Zoran Krstić. Moderator diskusije je Marko Vilotić.

U Muzeju Hercegovine od 19.30 sati najavljeno je otvaranje izložbe Branka Radulovića o ruskoj dinastiji Romanov.

Simpozij organizira novoosnovani Centar za filozofiju i teologiju Trebinje, koji djeluje pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close