Tvrdoglavo

Sarajevo ne odustaje od nagrade Mesiću iako je on ne želi  

''Mesić prema svim kriterijima zaslužuje ovo priznanje. Nikome nije oduzeta nagrada i dodijeljena Mesiću. Mi samo poštujemo proceduru'', naglasio je Katica.
Kultura / Flash | 28. 02. 2018. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradski vijećnici Grada Sarajeva usvojili su danas na sjednici Odluku o dodjeli priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva" bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Grada Sarajeva Velija Katica pojasnio je da je tu Odluku predložio gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka u skladu s propisima te da Mesić ispunjava sve uvjete za priznanje.

Vijećnike Naše stranke i Demokratske fronte interesirala je procedura usvajanja Prijedloga odluke za dodjelu priznanja Počasnog građanina Sarajeva. Istakli su da je Mesić jučer medijima kazao da je zbog politike odbio to priznanje, budući da je bio drugi izbor, umjesto turskog nobelovca Orhana Pamuka. Također su insistirali da se ta točka dnevnog reda povuče sa sjednice.  

Međutim Katica je naglasio da nagrada još nije dodijeljena Mesiću te da mu nije jasno kako je saznao za nagradu.

''Mesić prema svim kriterijima zaslužuje ovo priznanje. Nikome nije oduzeta nagrada i dodijeljena Mesiću. Mi samo poštujemo proceduru'', naglasio je Katica.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić poručio je da je glavno pitanje zaslužuje li Mesić nagradu ili ne. Istaknuo je da nagrada Počasnog građanina nije nagrada za životno djelo te da se povjerenstvo ne smije koristiti u dnevno-političke svrhe.

''Nitko nije oduzeo nagradu Orhanu Pamuku i nitko ne spori njegovo djelo. Iako je svjetski poznat pisac i nobelovac, u obrazloženju se nije moglo navesti šta je Pamuk napisao i uradio za Sarajevo'', istakao je Gavrić.

Podsjećamo, Mesić je rekao kako je počašćen, ali da ne želi primiti tu nagradu.

"Prije svega, ja sam počašćen da mi Sarajevo daje takvu jednu počast, titulu počasnog građanina. To je za mene stvarno čast. Ali znate, ovakav jedan potez, odbijanje dodjele priznanja Pamuku, nije ljudski. Da ne govorim da je politički promašaj. Sama ta izvedba očito nije dobro napravljena jer je jedan nobelovac, Pamuk, čovjek svjetskih dimenzija, i iz jedne druge priče. Ja sam političar, on je književnik.  Tako da  smo obadvojica došli u tu poziciju,  jedan iz jede sfere, drugi iz druge, 'ajde. Ali na ovaj način da se njega skida, a meni daje, mislim da nije baš...  Nije pogođeno i zato sam se zahvalio", kazao je Mesić.

Kopirati
Drag cursor here to close