NeoLIFE

Sanira se neolitsko sojeničko naselje najveće na jugu Europe

Na lokalitetu Arheološkog parka neolitskog sojeničkog naselja, u sklopu kompleksa Panonskih jezera u Tuzli, danas je obilježen početak radova na sanaciji parka.
Kultura / Flash | 21. 10. 2019. u 18:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na lokalitetu Arheološkog parka neolitskog sojeničkog naselja, u sklopu kompleksa Panonskih jezera u Tuzli, danas je obilježen početak radova na sanaciji parka.

Radovi će se izvoditi u okviru projekta ''Novi život neolitskog naslijeđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja - NeoLIFE'' čija je ukupna vrijednost oko 600.000 EUR, gdje 75% vrijednosti projekta financira Europska unija dok partneri na projektu sudjeluju s oko 25% vrijednosti projekta.

Sredstva Projekta namijenjena aktivnostima Grada Tuzle iznose oko 195.000 EUR, od čega je vrijednost radova koji će se izvoditi na lokalitetu Arheološkog parka neolitskog sojeničkog naselja u Tuzli oko 85.000 EUR.

Izjave

''U našoj strategiji razvoja često govorimo da su najvažniji faktori razvoja prirodno nasljeđe, kulturno nasljeđe i ljudi. Kada je u pitanju imidž grada, sve više turističkog grada Tuzle, tu moramo pokazati što to Tuzla ima, a nema nitko. Imamo jedina slana jezera u Europi, imamo najstariju proizvodnju u Europi i pronađene najstarije ostatke sojenica u Europi. Ovaj Arheološki park pokazuje i fakte vezane za najstarije pronađene sojenice u Europi i za najstariju proizvodnju soli u Europi. Radi se o Neolitskom sojeničkom parku, najvećem na jugu Europe. Ovaj Arheološki park, njegova kvaliteta, njegovu misiju prepoznala je Europska unija kao važan put ne samo za promoviranje kulturno povijesnog nasljeđa, nego i za širenje misije za edukacije drugima širom regije, kada oni krenu graditi arheološke parkove'', kazao je gradonačelnik Imamović.

Foto: PR / Obilježen početak radova na sanaciji parka neolitskog sojeničkog naselja

"Grad Tuzla je veoma aktivan u apliciranju na fondove Europske unije, ali i na druge fondove za koje se pruža mogućnost da apliciramo i da dobijemo dodatna sredstva za realizaciju strateški važnih projekata. Jedan od takvih projekata je i projekt “NeoLIFE” na koji smo aplicirali na Fond Europske unije, Prekogranična suradnja BiH i Srbija. Aplicirali smo zajedno sa Gradom Užice i s još nekoliko partnera iz BiH i Srbije. Uspješno smo napisali projekt i među prvima potpisali ugovor o njegovoj realizaciji s Europskom unijom. Realizacija je započela početkom ove godine i već smo neke aktivnosti realizirali, a one su se odnosile na pripremu najvažnijih aktivnosti, a jedna od tih najbitnijih aktivnosti koja se odnosi na Grad Tuzlu je rekonstrukcija Neolitskog sojeničkog naselja-Arheološkog parka u okviru Panonskih jezera u Tuzli'', kazala je Svjetlana Kakeš, rukovoditelj Stručne službe za poslove gradonačelnika i projekt menadžer projekta.

''Europska unija je prepoznala vrijednost projekta Arheološkog parka, obzirom na dio kulturne ponude ne samo Panonike, nego i grada Tuzle. Nakon trinaest godina rada cilj je da obnovimo ovaj Arheološki park, kroz projekt čija je vrijednost od oko 85.000 EUR. Cilj je da se poboljša posjeta kako Panonike, tako i grada i da imamo tu produženu pred i post sezonu. Arheološki park živi i tijekom ljeta, slobodan je za posjetu našim gostima kojih je u ovoj sezoni bilo oko 450.000, a oni se upoznaju s tom pričom Tuzle, o kontinuitetu života, o geološkoj prošlosti, dakle o svemu onome što je kulturno naslijeđe našeg grada'', kazao je Majid Porobić, direktor JKP “Panonica” Tuzla.

O parku

U Tuzli je 2006. godine izgrađen i otvoren prvi Arheološki park neolitskog sojeničkog naselja u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi. Arheološki park predstavlja rekonstrukciju dijela neolitskog sojeničkog naselja otkrivenog u Tuzli, te predstavlja muzej na otvorenom koji ima za cilj da posjetiteljima predstavi dio arheološke i povijesne prošlosti grada Tuzle, kao i način života, kako materijalnog tako i duhovnog, a posebno prvu proizvodnju soli u neolitskom dobu.

Već niz godina ovaj Park služi kao posebna turistička atrakcija u sklopu kompleksa ''Pannonica'' i u narednih 6 mjeseci će se raditi na njegovoj sanaciji i neophodnim popravkama, kako bi već za narednu turističku sezonu otvorio svoja vrata u osvježenom ruhu.

Arheološki park bilježi značajan broj posjetitelja, a s unapređenjima koja se sprovode kroz NeoLIFE projekt, očekuje se privlačenje većeg broja posjetitelja, s fokusom na najmlađu populaciju.

O projektu

Projekt ''Novi život neolitskog naslijeđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE'' zajedno realiziraju Grad Užice, Grad Tuzla, Srednja umjetnička škola Užice i Opština Milići. Projekt kofinancira Europska unija kroz Program prekogranične suradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014 - 2020, u okviru financijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPAII). Tijelo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo financija, Sektor za ugovaranje i financiranje programa iz sredstava Europske unije (CFCU).

Kopirati
Drag cursor here to close